6 °C

Кръст израства върху ръката на майстор на църкви

Често съдбата ни белязва със знаци, които носим до края на дните си. Търсим обяснението им или в науката или в паранормалното. За медиците подобни случаи са истинско предизвикателство. С такъв пациент се сблъсква и известният специалист по кожни болести в Кърджали д-р Иван Станчев. Случаят е повече от любопитен-върху ръката на майстор –зидар се появява кръст. Самата кожа се е надигнала и образувала божия знак. Феноменалното е, че кръстът се появява върху ръката на строител на църкви.

Случаят предизвиква огромен интерес сред дерматолозите в САЩ. Проф.Петер Кьовленцер иска доклад от д-р Станчев. Ученият разказва за случая на конгрес в Сан Франциско. Професорът пише на българският си колега, че докладът е предизвикал огромен интерес сред специалистите.

За д-р Станчев това предизвикателство на медицината не е изключение.  Той е единственият лекар в Кърджали, който се занимава с казуистика-изследва и лекува редки заболявания.  Познат е в научните среди по света. Участвал е със свои доклади в над 10 международни конгреси по дерматология и венерология.  Бил е на форуми във Виена, Барселона, Лондон ,Париж. Последната му изява е на ХVІІІ национална конференция в София в началото на ноември.

Д-р Станчев влиза в класацията на 2000 интелектуалци на 21 век на Биографичния център в Кембридж. Попада и в справочника „Кой кой е в света?”. Носител е на престижната национална награда „Проф.Петър Попхристов”за принос в дерматологията на страната. Познат е в медицинските среди не само като изследовател на редки болести, но и като творец. На артизложба на дерматолози по време на световен конгрес в Женева представя на френски и английски двете си книги „Звездите в нас” и „Пречистена кръв”.

Според лекаря предизвикателствата пред медиците в последните години се увеличават. Пациентите вече имат Интернет. Четат в Мрежата за заболяванията си. Сами се опитват да и поставят диагнози. Дори са наясно с новите лекарства които излизат.

Затова д-р Станчев продължава да търси редките медицински случаи. Най –трудни за диагностициране са надставените редки болести. Едно заболяване на кожата засяга вече поразено от друго заболяване място.

Описва случай на рядка болест,която се появява  на стъпалото на пациентите. За първи път той регистрира подобен случай в България. Докладва го на световен форум в Барселона. Публикува го в списание „Дерматология и венерология” през 1995 г. Случаят е описан в петтомната „Клинична дерматология” на световноизвестният учен проф.Йозеф Демис.

В Кърджали се среща с феномена „цветна пот”. Предизвиква се от бентонита. Много трудно се лекува. Дрехите пожълтяват е това е един от видимите белези.

Описал е и болестта ихтиозис хистрикс. Човек заприличва на таралеж, заради появата на рогови образования. Често те са островърхи,стържещи като пила. Заболяването е изключително тежко за пациента и трудно се лекува. Случаите в света описани от медицината не са много.

Това което притеснява лекаря е безхаберието на хората към собственото си здраве. Напоследък зачестяват случаите за саморъчно имплантиране на парафинови и силиконови имплантанти в мъжките полови органи. Това става най-често в затвора с подръчни средства. Целта е да се уголеми члена. Много често обаче се получават гранулации. Случва се и вкараните течности бавно да изтичат. Това нарушава дейността на мъжкия полов орган.

Станчев получава признанието на учените в страната. Доц.Янкова,началник на кожната клиника в Медицинска академия –Пловдив и проф. Цанков,председател на българското дерматологично дружество казват за него:Той  винаги се е представял с много редки и оригинални случаи. Работи сам,а не в болница. Дава всичко от себе си.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят за някои от вас е от особена важност. Постъпките, които ще направите днес биха могли да променят посоката на живота ви. Мислете какво правите, и ако сте сигурни в желанията си не се колебайте. Шансът да успеете е значителен. Обещаващ е и новият подход, който внасяте в работата си.
02 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Част от вас предпочитат да се отдадат на професионални занимания и няма да сбъркат. Днес шансовете ви за успех са изразени. Други имат нужда от почивка и развлечения и с удоволствие приемат отправена към тях покана. Емоциите са в изобилие, но това привлича околните към вас.
02 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На работното място са възможни конфликти. Ако сте по-търпеливи и дипломатични те могат да се предотвратят. Това се отнася и до семейството ви. Поставяйте си краткосрочни планове и ги следвайте. Така ще стигнете по-бързо до мечтите си. Промяна във външния вид ще ви донесе настроение и ще повиши желанията ви.
02 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден едва ли ще ви поднесе изненади, но ще бъде добър за вас. Имате възможност да свършите доста полезни неща, които впоследствие до голяма степен ще улеснят работата ви. Не пренебрегвайте проблема на ваш близък човек.
02 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заемате се с работа през този ден, тъй като имате много задължения, на които не сте успели да обърнете достатъчно внимание през изминалата седмица. Във ваша полза ще ви бъде човек, на когото сте направили услуга. В личен план ви очакват недоразумения ако не оправдаете навреме очакванията на сърдечния си партньор по определен въпрос.
02 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
02 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не насилвайте обстоятелствата, ситуацията ще се избистри от само себе си. Внимавайте с финансовите претенции на роднини. Може да не с продиктувани от безкористни чувства. Ако се случи така, че ви се провали среща с интимния партньор, вината не е задължително у него. Бъдете дипломатични и толерантни. Не допускайте излишни разходи.
02 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Неутолима жажда за приключения ще ръководи постъпките ви днес. С присъщата си находчивост и ентусиазъм ще успеете да преобразите и вдъхнете живот и на най-тривиалните обстоятелства. Успехът ви сред противоположния пол придобива застрашителни размери. Успокойте малко темпото, дайте си почивка.
02 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Имате много нови намерения и различни идеи за осъществяването им. Ако прекарате твърде много време в колебания обаче е твърде възможно да изпуснете добрите възможности, които имате. Доверете се на мнението на хората около вас, които са склонни да ви съдействат във всеки един момент. Стабилизирате отношенията си с човек, с когото не сте се виждали отдавна.
02 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предвид желанията и следвайки развитията в живота си, ще вземете правилните решения. Без умора ще се захванете с разработването на конкретна задача, предвиждайки чрез нея да подобрите финансите си. За други се очертава пътуване или организиране на семейно тържество.
02 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не смесвайте отговорностите си с отношението ви към околните. Овладейте вълненията си и не пречете на другите да си вършат работата. Не допускайте успехите ви да са за нечия друга сметка освен вашата. Правете го чистосърдечно и без излишна показност, другото е лицемерие и не води до никъде.
02 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общуването ви с подобни на вас, целенасочени и духовни хора е тласък за развитието ви. Без усилия ще привличате към себе си онези, с които споделяте еднакви ценности и заедно ще творите. Ще ви занимават и проблемите на близките ви, за тях вие сте спасителен пояс във всяка ситуация.
02 дек 2020
Последни новини