Кръст израства върху ръката на майстор на църкви

Често съдбата ни белязва със знаци, които носим до края на дните си. Търсим обяснението им или в науката или в паранормалното. За медиците подобни случаи са истинско предизвикателство. С такъв пациент се сблъсква и известният специалист по кожни болести в Кърджали д-р Иван Станчев. Случаят е повече от любопитен-върху ръката на майстор –зидар се появява кръст. Самата кожа се е надигнала и образувала божия знак. Феноменалното е, че кръстът се появява върху ръката на строител на църкви.

Случаят предизвиква огромен интерес сред дерматолозите в САЩ. Проф.Петер Кьовленцер иска доклад от д-р Станчев. Ученият разказва за случая на конгрес в Сан Франциско. Професорът пише на българският си колега, че докладът е предизвикал огромен интерес сред специалистите.

За д-р Станчев това предизвикателство на медицината не е изключение.  Той е единственият лекар в Кърджали, който се занимава с казуистика-изследва и лекува редки заболявания.  Познат е в научните среди по света. Участвал е със свои доклади в над 10 международни конгреси по дерматология и венерология.  Бил е на форуми във Виена, Барселона, Лондон ,Париж. Последната му изява е на ХVІІІ национална конференция в София в началото на ноември.

Д-р Станчев влиза в класацията на 2000 интелектуалци на 21 век на Биографичния център в Кембридж. Попада и в справочника „Кой кой е в света?”. Носител е на престижната национална награда „Проф.Петър Попхристов”за принос в дерматологията на страната. Познат е в медицинските среди не само като изследовател на редки болести, но и като творец. На артизложба на дерматолози по време на световен конгрес в Женева представя на френски и английски двете си книги „Звездите в нас” и „Пречистена кръв”.

Според лекаря предизвикателствата пред медиците в последните години се увеличават. Пациентите вече имат Интернет. Четат в Мрежата за заболяванията си. Сами се опитват да и поставят диагнози. Дори са наясно с новите лекарства които излизат.

Затова д-р Станчев продължава да търси редките медицински случаи. Най –трудни за диагностициране са надставените редки болести. Едно заболяване на кожата засяга вече поразено от друго заболяване място.

Описва случай на рядка болест,която се появява  на стъпалото на пациентите. За първи път той регистрира подобен случай в България. Докладва го на световен форум в Барселона. Публикува го в списание „Дерматология и венерология” през 1995 г. Случаят е описан в петтомната „Клинична дерматология” на световноизвестният учен проф.Йозеф Демис.

В Кърджали се среща с феномена „цветна пот”. Предизвиква се от бентонита. Много трудно се лекува. Дрехите пожълтяват е това е един от видимите белези.

Описал е и болестта ихтиозис хистрикс. Човек заприличва на таралеж, заради появата на рогови образования. Често те са островърхи,стържещи като пила. Заболяването е изключително тежко за пациента и трудно се лекува. Случаите в света описани от медицината не са много.

Това което притеснява лекаря е безхаберието на хората към собственото си здраве. Напоследък зачестяват случаите за саморъчно имплантиране на парафинови и силиконови имплантанти в мъжките полови органи. Това става най-често в затвора с подръчни средства. Целта е да се уголеми члена. Много често обаче се получават гранулации. Случва се и вкараните течности бавно да изтичат. Това нарушава дейността на мъжкия полов орган.

Станчев получава признанието на учените в страната. Доц.Янкова,началник на кожната клиника в Медицинска академия –Пловдив и проф. Цанков,председател на българското дерматологично дружество казват за него:Той  винаги се е представял с много редки и оригинални случаи. Работи сам,а не в болница. Дава всичко от себе си.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят може да се окаже преломен в много отношения. Човек към когото до скоро сте били безразлични, сега привлича вниманието ви. Откривате неща, които до момента са ви убягвали. Предприемате решителна стъпка в правилната посока. Каквото и да се случи от тук нататък, успехът няма да ви убегне. Проявете повече постоянство и няма за какво да се тревожите.
20 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
С творчески подход в работата си, повишавате възможностите си за печалби и добри реализации. Интелектуалният ви потенциал ще намери изява в предстоящо събитие, организацията на което вече е в ход. Разногласията с колегите не биха имали сериозни последствия за вас, но бъдете вежливи в отношенията си.
20 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажираността ви расте, а с нея и умората. Сами разбирате, че трябва да търсите нови начини за справяне със стреса. Добре ще ви се отразят разходки на открито, среща с приятели или слушане на любима музика. Високите ви изисквания към околните често ви дистанцират от тях, Бъдете по-търпеливи.
20 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
20 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Достатъчно организирани сте, за да не се откажете от амбициозната задача, която стои пред вас. Силите ви се нуждаят от обновяване, за това използвайте от времето си за релаксация, природата е добър източник на енергия. За себе си знаете нещата, които ви правят по-добри и усещането ще ви отведе при тях.
20 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Мнозина от вас се нуждаят от разнообразие и емоции. Днешният ден е подходящ за постъпки в тази насока. Може би е добре да помислите за кратка екскурзия или някакво нетрадиционно забавление. Неочаквани парични постъпления, вероятно ще улеснят избора ви.
20 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Присъствието на човека, който ви вълнува се отразява на работоспособността ви. Без да жалите труда си ще посрещате предизвикателствата на работното място, защото е сигурно, че такива ще имате. Поетите ангажименти няма да позволят отпускане, предвид срочността им. Ще привличате вниманието на хора с вашето разбиране за живота,сред които ще се чувствате добре.
20 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Откритото общуване днес ще ви носи предимства, освен, че ще се чувствате и добре. Ще си позволите повече свобода в обновяване на гардероба или задоволявайки други свои нужди, което ще ви направи по-активни в преследване на целите ви. Други ще се занимават с имотна сделка, покупка или продажба, както и ремонти по дома.
20 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Многото на брой задачи ще ви натоварят допълнително. Всеотдайността ви е пословична, но трябва да намалите темпото. Ще се насладите на взаимно удоволствие, ако отделите повече време на любимия човек. Повече мислете за бъдещето, а не за отминали неща, за които излишно се вините.
20 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За повечето от вас денят ще премине в рутинни занимания и предсказуеми действия. Поради желанието ви да привлечете нечие внимание или подкрепа е възможно да попаднете в деликатна ситуация. Кратко пътуване най-често свързано с уреждане на делови или семеен въпрос. Имотните проблеми са на път да свършат.
20 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Покажете доверие и зачитане към партньора си, за да се радвате на вниманието му. На работното място ще получите висока оценка за работата си, което ще се отрази и на възнаграждението ви. Други ще бъдат включени в съвместен проект, което ще им донесе печалби в дългосрочен план.
20 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С последователните си действия печелите предимства, които ви помагат да сте сред печелившите днес. Търсете сътрудничеството на добри професионалисти, ако искате да продължите и занапред успешния си ход. В противен случай ще калкулирате стрес и загуби. В много отношения прогнозите ви се сбъдват.
20 апр 2021
Последни новини