Кръст израства върху ръката на майстор на църкви

Често съдбата ни белязва със знаци, които носим до края на дните си. Търсим обяснението им или в науката или в паранормалното. За медиците подобни случаи са истинско предизвикателство. С такъв пациент се сблъсква и известният специалист по кожни болести в Кърджали д-р Иван Станчев. Случаят е повече от любопитен-върху ръката на майстор –зидар се появява кръст. Самата кожа се е надигнала и образувала божия знак. Феноменалното е, че кръстът се появява върху ръката на строител на църкви.

Случаят предизвиква огромен интерес сред дерматолозите в САЩ. Проф.Петер Кьовленцер иска доклад от д-р Станчев. Ученият разказва за случая на конгрес в Сан Франциско. Професорът пише на българският си колега, че докладът е предизвикал огромен интерес сред специалистите.

За д-р Станчев това предизвикателство на медицината не е изключение.  Той е единственият лекар в Кърджали, който се занимава с казуистика-изследва и лекува редки заболявания.  Познат е в научните среди по света. Участвал е със свои доклади в над 10 международни конгреси по дерматология и венерология.  Бил е на форуми във Виена, Барселона, Лондон ,Париж. Последната му изява е на ХVІІІ национална конференция в София в началото на ноември.

Д-р Станчев влиза в класацията на 2000 интелектуалци на 21 век на Биографичния център в Кембридж. Попада и в справочника „Кой кой е в света?”. Носител е на престижната национална награда „Проф.Петър Попхристов”за принос в дерматологията на страната. Познат е в медицинските среди не само като изследовател на редки болести, но и като творец. На артизложба на дерматолози по време на световен конгрес в Женева представя на френски и английски двете си книги „Звездите в нас” и „Пречистена кръв”.

Според лекаря предизвикателствата пред медиците в последните години се увеличават. Пациентите вече имат Интернет. Четат в Мрежата за заболяванията си. Сами се опитват да и поставят диагнози. Дори са наясно с новите лекарства които излизат.

Затова д-р Станчев продължава да търси редките медицински случаи. Най –трудни за диагностициране са надставените редки болести. Едно заболяване на кожата засяга вече поразено от друго заболяване място.

Описва случай на рядка болест,която се появява  на стъпалото на пациентите. За първи път той регистрира подобен случай в България. Докладва го на световен форум в Барселона. Публикува го в списание „Дерматология и венерология” през 1995 г. Случаят е описан в петтомната „Клинична дерматология” на световноизвестният учен проф.Йозеф Демис.

В Кърджали се среща с феномена „цветна пот”. Предизвиква се от бентонита. Много трудно се лекува. Дрехите пожълтяват е това е един от видимите белези.

Описал е и болестта ихтиозис хистрикс. Човек заприличва на таралеж, заради появата на рогови образования. Често те са островърхи,стържещи като пила. Заболяването е изключително тежко за пациента и трудно се лекува. Случаите в света описани от медицината не са много.

Това което притеснява лекаря е безхаберието на хората към собственото си здраве. Напоследък зачестяват случаите за саморъчно имплантиране на парафинови и силиконови имплантанти в мъжките полови органи. Това става най-често в затвора с подръчни средства. Целта е да се уголеми члена. Много често обаче се получават гранулации. Случва се и вкараните течности бавно да изтичат. Това нарушава дейността на мъжкия полов орган.

Станчев получава признанието на учените в страната. Доц.Янкова,началник на кожната клиника в Медицинска академия –Пловдив и проф. Цанков,председател на българското дерматологично дружество казват за него:Той  винаги се е представял с много редки и оригинални случаи. Работи сам,а не в болница. Дава всичко от себе си.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини