Гласят таен фронт срещу ГЕРБ в Кърджали

Таен общ фронт срещу ГЕРБ в Кърджали гласят опонентите на управляващите. Трите формации от бившата тройна коалиция категорично ще играят срещу герберите на предстоящите местни избори. Към тях се гласят да се присъединят сините и президентските хора. Всяка от опозиционните  сили иска да запази своята самостоятелност и политически облик, но в същото време да попречи на ГЕРБ да спечели местния вот. Докато до сега формулата бе „Всички срещу ДПС”, сега се обръща на „Всички срещу ГЕРБ”.

  Първите индикации идват от БСП. Лидерът социалистите Милко Багдасаров заяви за Кърджали бг вести, че е готов да преговаря дори със СДС, но да има обща позиция срещу герберите. Червените се опитват да запазят съюза си с тракийци и да излъчат кандидат за кмет за първия тур. Те разчитат, че ще вземат повече гласове от управляващите и ще им върнат за вота миналата година.

Сините не са склонни към официално обвързване с вечния си съперник БСП. Те са запазили в партийните си редици само хардлайнери, известни с антикомунистическите си позиции. В СДС обаче са изкушени да приложат подобна схема-кандидат за кмет на първия тур и подкрепа за антигерберски кандидат на втория. Тайните консултации между двете партии не се изключват.

 НДСВ вече обяви, че излъчва кандидат за кмет на първи тур. На втория се очаква да играе със всеки друг но не и с ГЕРБ.

 Президентските хора все още не се идентифицират публично. Сред тях обаче нагласите срещу ГЕРБ са силно изразени.

  Основен опонент на управляващите в региона ще бъде ДПС. Хасан Азис е безспорен фаворит за кметския пост. Разпиляването на гласовете на доскорошните му опоненти на местно ниво играе в негова полза.

  ГЕРБ не крие амбициите да бъде водеща сила в една антидепесарска коалиция в Кърджали. В острието на атаката срещу ДПС  и кмета Хасан Азис е областният управител Иванка Таушанова. Партия”Атака” вече обяви, че е готова да подкрепи герберите за местния вот в региона при ясна обща предизборна програма. Очаква се Таушанова да дръпне зад себе си и тракийци или поне част от тях.

Така на практика в Кърджали се очертават две коалиции-едната явна, другата-тайна. Битката е с предизвестен край.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини