Общинари бягат от администрациите, няма пари

Шукран Идриз

Малките общини в Кърджалийска област са заплашени да останат без качествени специалисти. Общинари напускат заради ниските заплати и многото работа. Най-скоростно се изнасят специалистите, заети с писането на проекти по оперативните програми, финансирани от Европейския съюз или от републиканския бюджет. Те са недоволни, че въпреки сериозните им усилия много от проектите са спрени от правителството на ГЕРБ. Това се отнася преди всичко за обекти, свързани с инфраструктурата и водоснабдяването.

В община Кирково общинските служители масово напускат през последните месеци. Администрацията се оголва. Служителите заявяват, че не искат да работят много за малко пари, сподели за Кърджали бг вести кметът Шукран Идриз. Тя каза, че заради липсата на перспектива за младите и кадърните общината се обезлюдява. Качествените специалисти тръгват към големите градове или към чужбина.

Много мои служители заявяват , че ще напуснат заради ниското възнаграждение. Средната заплата в администрацията бруто е около 450 лева. От две години служителите не са получили и лев над месечното си възнаграждение. Това заяви кметът на Ардино Ресми Мурад. Той посочи, че класните му специалисти имат предложения от сериозни частни фирми, които им предлагат много повече пари.

За сега общинари напускат по-отдалечените на областния център общини. В по-близките често се наемат хора от Кърджали, които пътуват. Транспортните им разходи обаче непрекъснато се увеличават и се очаква тенденцията за отлив от администрациите да стане заразителна и за по близките до Кърджали общински центрове.

Общините попадат в омагьосан кръг - проектите са спрени, специалистите бягат, няма кой да пише проекти.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини