Българомохамедански сдружения играят с ГЕРБ в Кърджалийско

 Представители на българомохамеданските сдружения в Източните Родопи тайно преговарят с ГЕРБ за подкрепа на предстоящите местни избори, научи Кърджали бг вести. Лидери на „Развитие”-Кърджали,”Карлък”-Момчилград и „Алада”-Джебел проучват възможностите техните членове и симпатизанти да подкрепят кандидатите на управляващата партия за кметските постове в трите града. Цената на подкрепата е представителство в местната и регионална власт. Хората от трите сдружения са поставили като условие да получат пост в областната администрация. Те се целят в длъжността зам.-областен управител,твърдят гербери. Не е ясно обаче дали областният управител Иванка Таушанова е склонна да се раздели със сегашния си заместник Асен Тюрдиев от ГЕРБ и да сложи на негово място човек на трите сдружения.

  “Развитие”,”Карлък” и „Алада” са неправителствени организации. Те са известни с активното си участие в политическия живот. На местните избори преди 3 години „Карлък” подкрепи кметът на Момчилград Ердинч Хайрула и получи участие в общинската власт.

 Непосредствено преди парламентарните избори миналата година трите сдружения станаха гръбнака на формираната „помашка”партия на проф.Адриан Палов. Тя обаче не можа да събере необходимите 5000 подписа и да се регистрира в съда. Сдруженията удариха рамо на партия „Ред законност и справедливост” на Яне Янев. РЗС получи в областта едва 781 бюлетини или 0,79 на сто от гласовете на избирателите.

  Не е ясно каква ще бъде позицията на набиращата скорост българомохамеданската Дружба „Родина”. Родинци заявяват ,че не биха се обвързали с конкретна политическа партия. На пресконференция преди дни един от лидерите им академик Георги Марков обаче отправи критични думи към ДПС. Не е изключено организацията да заеме позиция там, където има балотажи.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини