Кърджали пред криза с боклука

До два месеца Кърджали ще е изправен пред остра криза с боклука. Колите на сметосъбиращата фирма „Титан-Клинър” вече няма да има къде да изхвърлят сметта. Площадката на старото сметище е блокирана от българо-италианския консорциум „Униеко”-„Сиконко”-„Унивенд”, който хем не строи депото за твърди битови отпадъци, хем не дава да се изхвърля сметта на терена. Общината разполага с 8 декара земя до сметището, където смята в близките два месеца да транспортира сметта. Когато това пространство се запълни ще дойде колапса. Ще се наложи боклука да се транспортира до най-близкото регламентирано сметище в Хасково, за което първо Кърджали бг вести писа. Кметът на Хасково Георги Иванов обяви пред местен вестник, че е готов да приеме сметта на Кърджали. Въпросът е на каква цена?

От община Кърджали вече помолиха общините в областта и Ивайловград, които претоварваха сметта си до нашето бунище да преустановят извозването. Боклук от региона вече не се кара във сметището при Вишеград.

От общината многократно са алармирали Министерството на околната среда и водите за предстоящия проблем. Ведомството на Нона Караджова управлява проекта за депото за твърди битови отпадъци, което се изгражда край Вишеград. Именно МОСВ избра за изпълнител българо-италианския консорциум.Той трябваше да усвои 14 млн.евро по програма ИСПА и още 13 млн.лева държавно съфинансиране. От министерството обаче отказват да обяснят защо Европейската комисия спря парите по ИСПА за обекта, въпреки, че срокът за изпълнението му е до края на тази година. От октомври миналата година строителните фирми не са получили нито евро пари на ЕС.

На въпрос на Кърджали бг вести от ведомството на Нона Караджова обясниха, че се очаква проектът да бъде преправен и ЕС да деблокира финансирането.Даже МОСВ направили проверка и изпратили резултатите в Брюксел. Това опроверга на тържествената сесия на местния парламент в Кърджали кметът Хасан Азис,който посочи,че проектът ще се финансира от републиканския бюджет,защото Европейския съюз ни е отрязал парите. Въпросът е кога държавата в условия на криза ще осигури пари за депото за твърди битови отпадъци, след като безотговорно пропиля шанса да усвои 14 млн.евро от Европа.

От МОСВ засега имитират дейност.Всеки месец се провеждат срещи с ръководството на община Кърджали, която е само бенефициент на парите. Резултатът е нулев. Българо-италианския консорциум е спрял напълно работа.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини