Деца представят тайните на Орфеевото цвете

„Тайната на вълшебното цвете” е  проектът, спечелил II-ро място на IX –тото Национално състезание по природни науки и екология провело се в Кърджали.

Авторският колектив е от ОУ”Св.Св.Кирил и Методий” в състав: Маргарита Николова,Татяна Николова и Мерлин Расим- всички от 5а клас.

Ръководител на проекта е д.р на п.н Елена Топалова, а преподавателите съдействали за отличното представяне са: Нефие Садула –учител по „Човекът и природата”, Сафие Алиосман – учител по информационни технологии и Иван Стойчев –учител по изобразително изкуство.

Състезанието премина на два етапа- защита на постерна сесия и публична защита на проекта с компютърна презентация.

Татяна сподели: „За нас проектът беше истинско предизвикателство.Научихме много за Родопския силивряк (Орфеевото цвете).Това е уникални растение, което притежава свойството анабиоза-дълбок сън. С това свойство- да възстановява жизнените си процеси даже след 31 месеца, предстояло в хербарий е световно известно.Тази негова тайна търсят всички ботанически градини по света ,даже и учените от НАСА за развитие на медицината и космонавтиката”.”

Маргарита и Мерлин  допълниха, младите еколози от ОУ”Св.Св.Кирил и Методий” са се устремили към най-големите отличия. „Миналата година в Ямбол бяхме на трето място в страната,тази година сме на  второ. През 2011 година на юбилейното  Десето Национално състезание по природни науки и екология ще сме първи. За това предизвикваме всички училища от нашата област –нека премерим сили!

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини