Епидемичен взрив в село Чакаларово

На 27 октомври 2010г. около обяд в РИОКОЗ постъпи съобщение по телефона от общопрактикуващия лекар в село Чакаларово, община Кирково, д-р Любомир Енчев, че над 25 души - деца, ученици и възрастни от селото, са потърсили от него медицинска помощ.  Всички са били с повръщане и коремни болки, а някои - с разстройство и с температура.

Със Заповед на директора на инспекцията доц. д-р Жени Стайкова,дм, веднага бе сформиран екип от специалисти от отдел „Противоепидемичен контрол” и здравни инспектори от отделите за контрол на храни и обекти с обществено предназначение. Екипът направи епидемиологично проучване на огнището. В него се включиха д-р Магдалена Маринова - началник на инфекциозно отделение в МБАЛ “Д-р Ат.Дафовски” и д-р Павел Милев - директор на дирекция “Здравни дейности” в РЦЗ.

От проучването се установи, че първите симптоми на ентероколитно заболяване са регистрирани на 26 октомври. Заболелите са потърсили медицинска помощ от ОПЛ д-р Енчев и д-р Балджиева.

Общият брой на потърсилите помощ на 26 и 27 октомври 2010г. е 31 души - 11 деца от ЦДГ ”Пролет”; 15 ученика от ОУ ”Ив.Вазов” и 5 възрастни лица.

От епидемиологичното проучване се установи, че със същите симптоми, но в по-лека форма, са били и други лица от селото, които не са потърсили медицинска помощ.

Взети са необходимите проби за изследване от заболелите и персонала в кухненските блокове на детската градина и училището, проби храни, дез-разствори, дез-препарати, отривки. Двата обекта са спрени от експлоатация временно.

Взети са водни проби за химичен и микробиологичен анализ от 5 пункта в селото. Бе констатирано, че на 26.10.2010г. служители на ВиК са извършили смяна на спирателен кран в частен дом. За целта за 1 час по обяд е била спряна водата от водопровода, след което е било извършено текущо обеззаразяване в резервоара на селото.

От 12.00 часа на 27.10.2010г. не са регистрирани нови случаи на заболели жители на село Чакаларово, община Кирково.

В инфекциозното отделение на МБАЛ “Д-р Ат.Дафовски” няма хоспитализирани от заболелите.

Очакват се резултатите от цялостното епидемиологичното проучване, за което се изисква технологично време от няколко дни.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини