Холандчета гостуваха на деца от дневен център „Дъга”

Ученици – активисти на Холанския Червен кръст, гостуваха днес в Дневния център за деца с увреждания. Младежите са на посещение у  нас на обменни начала с БЧК-Кърджали. Гостите бяха впечатлени от чудесните условия, създадени за отглеждане на  децата в Момчилград. „Центърът е много хубав, радваме се, че успяхме да го посетим”, каза Карин Дженсън, ръководител на групата. Тя разказа, че и в Холандия съществуват подобни центрове,  но те не са дневни, децата могат да нощуват, ако семейството желае”.
Гостите от страната на лалетата подариха на децата лакомства, игри и дрешки, от центъра върнаха жеста  с детски рисунки върху керамика. Произведенията на децата са изключителни, много сме впечатлени, коментираха гостите.
Ваня Петрова, директор на центъра, обясни, че  "Дъга" е изградена през 2008г. по проект  на общината, финансиран по програма ФАР. Центърът дава  възможност децата  да бъдат отглеждани в семейна среда и да получат качествени специализирани грижи и помощ  - ежедневни здравни, образователни, рехабилитационни потребности, потребности от организация на свободното време.Потребителите на услугата са деца на възраст от 3 до 18 годишна възраст с различни видове увреждания.
Центърът разполага с психологичен кабинет, логопедичен кабинет, зала за рехабилитация, зала за осъществяване на социални контакти, възпитателна  и групова работа. В него работят социален работник, логопед, психолог, рехабилитатор, възпитатели, медицинска сестра и хигиенисти. 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини