Тютюнът –основна тема на семинар в Кърджали

Тютюнопроизводството и перспективите пред него в Общата селскостопанска политика на Европейския съюз, ще бъде една от основните теми на международен семинар организиран от евродепутата проф.Владко Панайотов в Кърджали. Доклад на тази тема ще изнесе Михаилис Кастринос, бивш експерт на Генерална дирекция „Земеделие” към Европейската комисия. На форума ще присъстват тютюневите гиганти „Филип Морис-България” и „Сокотаб-България”. От „Филип Морис” ще представят позиция за защита на тютюнопроизводителите.

Семинарът, който е под надслов „Устойчиво развитие на регион Кърджали. Проблеми на населението от региона и опазването на околната среда. Нови насоки и предизвикателства на бъдещата селскостопанска политика на ЕС” ще се състои на 1 ноември в конферентната зала на хотел „Кърджали”. Той се финансира от Алианса на либералите и демократите за Европа.

  За източниците за ко-финансиране в Европейския съюз за устойчиво развитие на Кърджалийския регион ще говори Николина Николова, съветник в кабинета на министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев.

Джордж Кемприс, директор в Генерална дирекция „Околна среда” към Европейската комисия ще представи Фондът за развитие на селските райони.

 Проф.Владко Панайотов ще говори за перспективите пред Европейския парламент по отношение на общата селскостопанска политика на съюза.Той ще засегне и позицията на АЛДЕ. Тя е, че общата селскостопанска политика трябва да бъде реформирана след 2013 г.като се насърчи окрупняването и ефикасното производство. Да се подпомогнат иновациите в селското стопанство, за да се решават проблемите създавани от климатичните промени. Да се облекчи достъпът до  кредити на земеделците.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини