Творци на словото гостуват на Езиковата за Деня на будителите

Днес 27.10.2010г. в Актовата зала  на ГПЧЕ „Христо Ботев” се проведе  литературна среща , организирана от  преподавателите по български език и литература в  гимназията. Срещата премина в топла, непринудена атмосфера, която разчупи дистанцията ученици- творци.

Културната проява бе посветена на  1 ноември- ден на народните будители. Гости бяха Ефим Кушнер, поет и философ от Русия, местните писатели Лиляна Деликирева, Тодор Мухтаров, Иванко Маринов и младите поетеси  Станислава Ташева и Емануела Кацарова. Авторските творби, представени от самите творци, събудиха  у всички присъстващи    много мисли,   искрени усмивки и духовност, каквато в забързаното ежедневие е рядкост.

 Едно след друго  автентичните слова  се лееха, за да достигнат до сърцата на тинейджарите , забравили за миг обичайните си занимания.

Г-жа Деликирева много сърдечно, по човешки непринудено, разясняваше творческото амплоа на всеки от авторите, а преди представянето обясни понятието”будител”, незагубило и днес значимостта си.

Учениците бяха  видимо   заинтересовани от представените  литературни разработки и обещаха да обръщат нужното внимание на родните, кърджалийски писатели, които смело можем да наречем съвременни будители.

По същият повод – Денят на народните будители, в края на седмицата в ГПЧЕ „Христо Ботев” стартира и кампанията,  инициирана от МОМН, относно обяснителните надписи на табелите,    издирването и събирането на допълнителна информация за личностите, чиито имена носят улиците, паметниците и обектите с културно-историческо значение в районите на училището.

 Участието  в кампанията на учениците и педагогическия колектив от ГПЧЕ „Христо Ботев”    е опит да се отдаде  дължимото на родните будители-тези, които са оставили следа  в град Кърджали, тези, които са работели за ограмотяването и просперитета на населението в Родопите.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
20 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
20 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
20 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
20 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
20 апр 2021
Последни новини