Творци на словото гостуват на Езиковата за Деня на будителите

Днес 27.10.2010г. в Актовата зала  на ГПЧЕ „Христо Ботев” се проведе  литературна среща , организирана от  преподавателите по български език и литература в  гимназията. Срещата премина в топла, непринудена атмосфера, която разчупи дистанцията ученици- творци.

Културната проява бе посветена на  1 ноември- ден на народните будители. Гости бяха Ефим Кушнер, поет и философ от Русия, местните писатели Лиляна Деликирева, Тодор Мухтаров, Иванко Маринов и младите поетеси  Станислава Ташева и Емануела Кацарова. Авторските творби, представени от самите творци, събудиха  у всички присъстващи    много мисли,   искрени усмивки и духовност, каквато в забързаното ежедневие е рядкост.

 Едно след друго  автентичните слова  се лееха, за да достигнат до сърцата на тинейджарите , забравили за миг обичайните си занимания.

Г-жа Деликирева много сърдечно, по човешки непринудено, разясняваше творческото амплоа на всеки от авторите, а преди представянето обясни понятието”будител”, незагубило и днес значимостта си.

Учениците бяха  видимо   заинтересовани от представените  литературни разработки и обещаха да обръщат нужното внимание на родните, кърджалийски писатели, които смело можем да наречем съвременни будители.

По същият повод – Денят на народните будители, в края на седмицата в ГПЧЕ „Христо Ботев” стартира и кампанията,  инициирана от МОМН, относно обяснителните надписи на табелите,    издирването и събирането на допълнителна информация за личностите, чиито имена носят улиците, паметниците и обектите с културно-историческо значение в районите на училището.

 Участието  в кампанията на учениците и педагогическия колектив от ГПЧЕ „Христо Ботев”    е опит да се отдаде  дължимото на родните будители-тези, които са оставили следа  в град Кърджали, тези, които са работели за ограмотяването и просперитета на населението в Родопите.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини