Уволняват директори на училища, ДПС протестира

Актуално питане по време на петъчния парламентарен контрол до министъра на образованието ще отправи народният представител от ДПС Лютви Местан. Той ще иска да получи отговор за безпричинни уволнения на директори на училища в община Джебел, които наскоро са спечелили конкурси. Депутатът ще пита и защо Сергей Игнатов не упражнява контрол над подопечните му регионални инспекторати за законовото провеждане на конкурсите и спазването на процедурите по тях.

Конкретен повод за питането е уволнението днес на директора на  СОУ”Христо Ботев” в Джебел Ниязи Хасан. Тя е била принудена да защитава поста си на конкурс, проведен на 26 юли. В конкуренция с още четирима кандидати Ниязи Хасан печели конкурса. Назначена е за директор с тримесечен изпитателен срок на 27 юли. Днес изтича срокът и тя е освободена от длъжност. Няма забележки към нейната работа, нито обвинения за несправяне. На нейно място за временно изпълняващ е назначена пропадавателка,явила се на конкурса, но декларираща, че симпатизира на ГЕРБ.

 Подобна е ситуацията и с директорката на училището в Мишевско. И тя също е уволнена след спечелен конкурс и изпитателен срок от три месеца,твърдят от ДПС.

 Създаден е инициативен комитет от преподаватели и родители в защита на Ниязи Хасан. От комитета питат какъв е смисълът на конкурсната процедура, след като тя се нарушава.

От ДПС са решени да сезират Европейската комисия по образование и Европейската комисия по правата на човека.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини