6 °C

Таушанова: Кметовете правят оперетни жестове пред медиите

Насроченото за днес, 27 октомври, от 10,30 часа, заседание на Областния съвет за развитие бе отложено за 4 ноември, заради отсъствието на представителите на общините и Общинските съвети. То трябваше да разгледа и обсъди Областна стратегия за развитие на социалните услуги, която ще се изпълнява през следващите 5 години. В дневния ред бе включено още изслушване на директора на ОПУ инж. Радостин Ламбрев за изпълнението на обектите от републиканската пътна мрежа, одобрени от ОСР през 2009 г за включване в инвестиционната програма на АПИ, както и обсъждане на  проектосписъка на приоритетните обекти за 2011 г. Това се казва в прессъобщение на областния управител Иванка Таушанова по повод бойкота на кметовете на общини.От областна администрация също така заявават за медиите:

  Нито един кмет, заместник-кмет или председател на ОбС не се яви на заседанието, без да посочи причина за отказа си. Потърсен по телефона от областния управител Иванка Таушанова кметът на Кърджали Хасан Азис обясни, че късно е получил материалите, които следва да бъдат разгледани и не е могъл да се подготви. Същото се отнасяло и за останалите му колеги. 

Само три общини от региона – Крумовград, Ардино и Момчилград са представили в срок необходимите анализи, проекти и решения, необходими за изготвянето на социалната стратегия. Останалите са подали данните буквално в последния момент, а е трябвало да го направят още в началото на октомври, коментира областният управител.  Това е основата причина за забавянето,твърди областният управител. Таушанова заяви, че очаква по-голяма готовност за партньорство от страна на местната власт, а не оперетни жестове пред медиите, защото изработването и прилагането на стратегията е в интерес на социално уязвимите групи от населението. Тя изтъкна, че общините са били ангажирани в разработването й, а включените в нея анализи за развитие на социалните услуги са приети на сесии, затова е нелогично кметовете да твърдят, че са заставени да вземат решения за нещо, в чиято подготовка не са участвали. 

Стратегията представлява своеобразна карта на социалните услуги, която обобщава тяхното моментно състояние и потребностите от такива и цели да ги планира като комплекс от дейности. За първи път такъв документ не се възлага на външна консултантска фирма, а на областен оперативен екип, за да се мобилизира максимално местния потенциал, подчерта Георги Георгиев, координатор на УНИЦЕФ – организацията-автор на методиката, която партнира на екипа. „Не приемам упрека, че екипът не се е справил навреме, неговите членове обработиха огромен обем информация и положиха къртовски труд. За жалост общините не реагираха бързо и адекватно, а навярно не разполагат и с добре подготвени кадри. Надявам се да приемат по-отговорно ангажимента си към социалната стратегия, документът е отворен и ако имат някакви възражения, те ще бъдат взети под внимание”, категорична е Таушанова.

Що се касае до приоритетните обекти от републиканската пътна мрежа, които предстои да бъдат вписани в програмата на АПИ за 2011 г, директорът на Областното пътно управление инж. Ламбрев е посетил всички кметове и в личен разговор с тях е съгласувал направените предложения,твърдят от областна администрация.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят за някои от вас е от особена важност. Постъпките, които ще направите днес биха могли да променят посоката на живота ви. Мислете какво правите, и ако сте сигурни в желанията си не се колебайте. Шансът да успеете е значителен. Обещаващ е и новият подход, който внасяте в работата си.
02 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Част от вас предпочитат да се отдадат на професионални занимания и няма да сбъркат. Днес шансовете ви за успех са изразени. Други имат нужда от почивка и развлечения и с удоволствие приемат отправена към тях покана. Емоциите са в изобилие, но това привлича околните към вас.
02 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На работното място са възможни конфликти. Ако сте по-търпеливи и дипломатични те могат да се предотвратят. Това се отнася и до семейството ви. Поставяйте си краткосрочни планове и ги следвайте. Така ще стигнете по-бързо до мечтите си. Промяна във външния вид ще ви донесе настроение и ще повиши желанията ви.
02 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден едва ли ще ви поднесе изненади, но ще бъде добър за вас. Имате възможност да свършите доста полезни неща, които впоследствие до голяма степен ще улеснят работата ви. Не пренебрегвайте проблема на ваш близък човек.
02 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заемате се с работа през този ден, тъй като имате много задължения, на които не сте успели да обърнете достатъчно внимание през изминалата седмица. Във ваша полза ще ви бъде човек, на когото сте направили услуга. В личен план ви очакват недоразумения ако не оправдаете навреме очакванията на сърдечния си партньор по определен въпрос.
02 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
02 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не насилвайте обстоятелствата, ситуацията ще се избистри от само себе си. Внимавайте с финансовите претенции на роднини. Може да не с продиктувани от безкористни чувства. Ако се случи така, че ви се провали среща с интимния партньор, вината не е задължително у него. Бъдете дипломатични и толерантни. Не допускайте излишни разходи.
02 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Неутолима жажда за приключения ще ръководи постъпките ви днес. С присъщата си находчивост и ентусиазъм ще успеете да преобразите и вдъхнете живот и на най-тривиалните обстоятелства. Успехът ви сред противоположния пол придобива застрашителни размери. Успокойте малко темпото, дайте си почивка.
02 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Имате много нови намерения и различни идеи за осъществяването им. Ако прекарате твърде много време в колебания обаче е твърде възможно да изпуснете добрите възможности, които имате. Доверете се на мнението на хората около вас, които са склонни да ви съдействат във всеки един момент. Стабилизирате отношенията си с човек, с когото не сте се виждали отдавна.
02 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предвид желанията и следвайки развитията в живота си, ще вземете правилните решения. Без умора ще се захванете с разработването на конкретна задача, предвиждайки чрез нея да подобрите финансите си. За други се очертава пътуване или организиране на семейно тържество.
02 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не смесвайте отговорностите си с отношението ви към околните. Овладейте вълненията си и не пречете на другите да си вършат работата. Не допускайте успехите ви да са за нечия друга сметка освен вашата. Правете го чистосърдечно и без излишна показност, другото е лицемерие и не води до никъде.
02 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общуването ви с подобни на вас, целенасочени и духовни хора е тласък за развитието ви. Без усилия ще привличате към себе си онези, с които споделяте еднакви ценности и заедно ще творите. Ще ви занимават и проблемите на близките ви, за тях вие сте спасителен пояс във всяка ситуация.
02 дек 2020
Последни новини