Таушанова: Кметовете правят оперетни жестове пред медиите

Насроченото за днес, 27 октомври, от 10,30 часа, заседание на Областния съвет за развитие бе отложено за 4 ноември, заради отсъствието на представителите на общините и Общинските съвети. То трябваше да разгледа и обсъди Областна стратегия за развитие на социалните услуги, която ще се изпълнява през следващите 5 години. В дневния ред бе включено още изслушване на директора на ОПУ инж. Радостин Ламбрев за изпълнението на обектите от републиканската пътна мрежа, одобрени от ОСР през 2009 г за включване в инвестиционната програма на АПИ, както и обсъждане на  проектосписъка на приоритетните обекти за 2011 г. Това се казва в прессъобщение на областния управител Иванка Таушанова по повод бойкота на кметовете на общини.От областна администрация също така заявават за медиите:

  Нито един кмет, заместник-кмет или председател на ОбС не се яви на заседанието, без да посочи причина за отказа си. Потърсен по телефона от областния управител Иванка Таушанова кметът на Кърджали Хасан Азис обясни, че късно е получил материалите, които следва да бъдат разгледани и не е могъл да се подготви. Същото се отнасяло и за останалите му колеги. 

Само три общини от региона – Крумовград, Ардино и Момчилград са представили в срок необходимите анализи, проекти и решения, необходими за изготвянето на социалната стратегия. Останалите са подали данните буквално в последния момент, а е трябвало да го направят още в началото на октомври, коментира областният управител.  Това е основата причина за забавянето,твърди областният управител. Таушанова заяви, че очаква по-голяма готовност за партньорство от страна на местната власт, а не оперетни жестове пред медиите, защото изработването и прилагането на стратегията е в интерес на социално уязвимите групи от населението. Тя изтъкна, че общините са били ангажирани в разработването й, а включените в нея анализи за развитие на социалните услуги са приети на сесии, затова е нелогично кметовете да твърдят, че са заставени да вземат решения за нещо, в чиято подготовка не са участвали. 

Стратегията представлява своеобразна карта на социалните услуги, която обобщава тяхното моментно състояние и потребностите от такива и цели да ги планира като комплекс от дейности. За първи път такъв документ не се възлага на външна консултантска фирма, а на областен оперативен екип, за да се мобилизира максимално местния потенциал, подчерта Георги Георгиев, координатор на УНИЦЕФ – организацията-автор на методиката, която партнира на екипа. „Не приемам упрека, че екипът не се е справил навреме, неговите членове обработиха огромен обем информация и положиха къртовски труд. За жалост общините не реагираха бързо и адекватно, а навярно не разполагат и с добре подготвени кадри. Надявам се да приемат по-отговорно ангажимента си към социалната стратегия, документът е отворен и ако имат някакви възражения, те ще бъдат взети под внимание”, категорична е Таушанова.

Що се касае до приоритетните обекти от републиканската пътна мрежа, които предстои да бъдат вписани в програмата на АПИ за 2011 г, директорът на Областното пътно управление инж. Ламбрев е посетил всички кметове и в личен разговор с тях е съгласувал направените предложения,твърдят от областна администрация.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини