4 °C

Искат 2 милиона за свлачището до Генерал Гешево

Два милиона лева искат от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане областният управител Иванка Таушанова и шефът на областното пътно управление Радостин Ламбрев за отварянето на пътя за Генерал Гешево, Джебелско. Шосето пропадна при свлачище през 1998 г.С поред Ламбрев свлачището вече затихва.  Една от причините пътя да бъде разрушен била липсата на водостоци,  които трябва непременно да се направят.  Има проект за отводняването.

Дванадесет години 700 души в селата Генерал Гешево и Добринци в община Джебел в буквалния смисъл ходят по мъките. Пътят  е единствената им връзка с общинския център .  В участък от 1,5 км асфалтът буквално стана на юфка, а  много отсечки от шосето бяха погълнати от огромни кратери.  Причината са свлачищни процеси в целия район. Природното бедствие бе толкова сериозно, че къщите в близката махала Момерер буквално се разцепиха и хората ги напуснаха.  До село Жълъдово пък там където земните маси потънаха се появиха две малки езера, които днес дори са зарибени.

 През  изминалите дванадесет години със свои средства общината е успяла единствено да прокара и баластрира трасе за да има Генерал Гешево връзка с града.  Участъкът е труден за преминаване и транспортните фирми не рискуват да открият автобусна линия до Генерал Гешево. Хората се придвижват с каквото намерят-попътни коли, лекотоварни или товарни камиони.

 През зимата участъкът трудно се почиства, и когато падне сняг двете села остават откъснати от света.

  Мохамед А. е от село Генерал Гешево.  Споделя, че чупи вече втора кола по разбития участък.  Преди изборите за местна власт са дошли строителни работници мерили ,поставили колчета, обещали че започват ремонт, но парите мистериозно изчезнали.  Събрахме подписка и я пратихме до 40- тото Народно събрание, но ефект нямаше,казва Мехмед А.

   Общината е принудена да поддържа основно училище.     Образователното министерство искаше да закрие школото, тъй като разходите за издръжката му са големи. Никой от столицата обаче не казва какво ще стане с учениците.

 Кметът Бахри Юмер е правил постъпки пред много инстанции. Опит да му съдейства направи и депутатът Лютви Местан. Въпреки това и днес в София нехаят за съдбата на жителите на Генерал Гешево и Добринци.

  На свое заседание в края на октомври 2009 г.Областният съвет за развитие под ръководството на областният управител Иванка Таушанова гласува да бъде изпратено специално писмо до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане при Министерството на вътрешните работи,която е приемник на Министерството на извънредните ситуации. В него се иска да се направи спешен ремонт на повредения участък. Кметът Бахри Юмер настоява за основен ремонт на цялото шосе.

Отсечката принадлежи към републиканската пътна мрежа. Има изготвен технически проект на стойност 650 000 лв.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес сте доста заети, но вършите всичко по отличен начин. Намирате време дори за незначителни неща, а това се дължи на безупречната ви организираност. Не допускайте на нищо да нарушава графика ви, тъй като това няма да се отрази добре на очакванията ви.
01 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се отказвайте от целите си, перспективите са обещаващи. С повече активност и добра организация ще се адаптирате към промените, колкото и да не ги отчитате като факт. Вътрешни противоречия ще ви изправят пред необходимостта да вземете бързи решения, отнасящи се до вас самите.
01 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
За себе си изяснете какво точно искате и го направете.Успеете ли, ще се почувствате по-добре и ще добиете желание за нови развития. Започнати проекти могат да бъдат прекъснати, вина, за което носите и вие. Работейки върху себе си, ще постигнете вътрешна хармония и с повече доверие ще градите плановете си.
01 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Акумулираната от вас енергия ще се прояви по подходящ начин и скоро ще може да се поздравите с практични реализации. Новости и от личен характер ще зарадват някои от вас, особено самотните Раци. Започната връзка ще продължи дълго. Вниманието и нежността, на които се радвате ви правят по-добри.
01 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работете сериозно днес, тъй като развитието на делата ви в близко бъдеще зависи до голяма степен от днешния ден. Подходете с търпение към бюрократичните неуредици и не хабете нервите си за дреболии. Замислете се за сериозни инвестиции.
01 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Нищо не е невъзможно за вас, щом веднъж сте решили да действате. Само внимавайте, да не предизвикате съдбата с агресивната си намеса в отношения и събития, в които е по-добре да стоите настрана. Ако целите ви са свързани с бизнеса или професионалната кариера ви очаква натоварена програма.
01 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
01 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се преуморявайте, ангажиментите ви са достатъчни за повече от едни човек, за да поемате нови. Потърсете свой начин да си починете, като се освободите от натоварващи мисли и обновите силите си. Така ще се подготвите и по-добре за предстоящите си изяви, за които сте нетърпеливи.
01 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Всичко може да почака, щом така преценявате, че е най-добре за вас. Запазете доброто си настроение и не пропилявайте времето си в усилия да убеждавате някого в правотата на мислите си. Оставете другите сами да решават бъдещето си, вие се погрижете за своето. Но и не оставяйте в близките си впечатления за отчуждение.
01 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
01 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточете енергията си в творчески проекти и ще постигнете забележителни резултати. Внимавайте да не се разминете с една изгодна сделка. Очертава се служебно пътуване, което ще отвори шанс за служебен просперитет.
01 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Повече се вслушвайте в мнението на специалистите и не пристъпвайте съветите им. Във ваш интерес е да се поддържате в добра форма и да не прекалявате с нищо. Начинанията, с които се захващате могат да бъдат успешни, ако смекчите тона си в отношенията с колегите и приведете в ред личните си дела. Не се разпилявайте.
01 дек 2020
Последни новини