Искат 2 милиона за свлачището до Генерал Гешево

Два милиона лева искат от Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане областният управител Иванка Таушанова и шефът на областното пътно управление Радостин Ламбрев за отварянето на пътя за Генерал Гешево, Джебелско. Шосето пропадна при свлачище през 1998 г.С поред Ламбрев свлачището вече затихва.  Една от причините пътя да бъде разрушен била липсата на водостоци,  които трябва непременно да се направят.  Има проект за отводняването.

Дванадесет години 700 души в селата Генерал Гешево и Добринци в община Джебел в буквалния смисъл ходят по мъките. Пътят  е единствената им връзка с общинския център .  В участък от 1,5 км асфалтът буквално стана на юфка, а  много отсечки от шосето бяха погълнати от огромни кратери.  Причината са свлачищни процеси в целия район. Природното бедствие бе толкова сериозно, че къщите в близката махала Момерер буквално се разцепиха и хората ги напуснаха.  До село Жълъдово пък там където земните маси потънаха се появиха две малки езера, които днес дори са зарибени.

 През  изминалите дванадесет години със свои средства общината е успяла единствено да прокара и баластрира трасе за да има Генерал Гешево връзка с града.  Участъкът е труден за преминаване и транспортните фирми не рискуват да открият автобусна линия до Генерал Гешево. Хората се придвижват с каквото намерят-попътни коли, лекотоварни или товарни камиони.

 През зимата участъкът трудно се почиства, и когато падне сняг двете села остават откъснати от света.

  Мохамед А. е от село Генерал Гешево.  Споделя, че чупи вече втора кола по разбития участък.  Преди изборите за местна власт са дошли строителни работници мерили ,поставили колчета, обещали че започват ремонт, но парите мистериозно изчезнали.  Събрахме подписка и я пратихме до 40- тото Народно събрание, но ефект нямаше,казва Мехмед А.

   Общината е принудена да поддържа основно училище.     Образователното министерство искаше да закрие школото, тъй като разходите за издръжката му са големи. Никой от столицата обаче не казва какво ще стане с учениците.

 Кметът Бахри Юмер е правил постъпки пред много инстанции. Опит да му съдейства направи и депутатът Лютви Местан. Въпреки това и днес в София нехаят за съдбата на жителите на Генерал Гешево и Добринци.

  На свое заседание в края на октомври 2009 г.Областният съвет за развитие под ръководството на областният управител Иванка Таушанова гласува да бъде изпратено специално писмо до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане при Министерството на вътрешните работи,която е приемник на Министерството на извънредните ситуации. В него се иска да се направи спешен ремонт на повредения участък. Кметът Бахри Юмер настоява за основен ремонт на цялото шосе.

Отсечката принадлежи към републиканската пътна мрежа. Има изготвен технически проект на стойност 650 000 лв.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
15 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
С основание може да очаквате от работата си днес по-добри доходи. Трудностит са възможни по линия на администрация и неспазване на срокове и законност. Въпреки това ще се справите с възникналите препятствия и ще доведете делата си до край, което значи и осигуряване нуждите на семейството.
15 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дава ви се отлична възможност да покажете на практика вашите умения, изобретателност и младежки дух. Голямата ви ангажираност може да ви направи неспокойни и нетърпеливи, но сега е момента да стиснете зъби и да издържите. Повярвайте, усилията ви няма да са напразни. Всичко, което постигнете днес, ще ви носи добри дивиденти за дълго време напред.Струва си, нали.
15 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Стремите се да вършите нещата така, че на хората около вас това да им харесва и да не влизате в пререкания за излишни неща. Помислете обаче и за собствените си желания и за това, че е трудно винаги всички да са доволни. На работното място пред вас се открива блестяща възможност да покажете на какво сте способни, затова захванете се сериозно за работа.
15 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате доста работа днес, но едва ли ще се намери нещо, с което да не успеете да се справите. Често се заемате с много неща наведнъж, но учудващо за хората около вас успявате да се справите без проблеми. Ще се изненадате от предложението, което ви прави близък приятел. Винаги сте готови да отвърнете на предизвикателствата и едва ли ще откажете.
15 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Привеждайки програмата си в действие, ще засилите активността и желанието си за общуване. Чрез търговско-финансови операции, реализирани не без подкрепата на близък човек, ще се стабилизирате материално. Ако сте пряко ангажирани с професионалните си задачи ще получите изгодни предложения.
15 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако сте и не конфликтни ще спечелите повече, осъществявайки плановете си. Насочете усилията си в областта, в която сте най-силни. От там ще дойдат и добрите резултати. Желанията ви скоро ще станат реалност, повярвайте си. При някои е възможно да се събудят стари, хронични заболявания.
15 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви ден, който ви предлага възможности в много направления. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го изживеете, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно. Ставащото е само част от настъпващия период на драгоценни успехи.
15 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да видите работата си по-скоро завършена и това ви амбицира. Усърдно ще избегнете проблем, който застрашава да обезсмисли труда ви досега. Към някой от обкръжението ви сте особено чувствителни и това ви пречи да оцените връзката си правилно. Но не му пречете да изрази отношението си към вас.
15 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Несъгласието ви с нечие решение не бива да пречи на отношенията помежду ви. Намерете по-елегантен начин да изразите становището си, без да влизате в конфликт и да застрашавате връзката си. Можете да предложите и повече в името на общото ви бъдеще, не мислите ли. Волята ви е силна, но не пренебрегвайте и другите.
15 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможностите ви за извънредни приходи днес са много добри. Има вероятност и да ги пропуснете при прекалено колебание. Може би пред някои от вас стоят леки затруднения в бизнеса, които скоро ще отшумят без трайни негативни последици.
15 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
15 апр 2021
Последни новини