Ликвидират Тубдиспансера в Кърджали, дейността му се пренася в болницата

Кметът на Кърджали Хасан Азис предложи Тубдиспансера в града да бъде ликвидиран, а дейността му да премине като самостоятелно отделение на многопрофилната болница. В докладна записка до общинските съветници градоначалникът иска съгласието им и за това медицинската апаратура на Тубдиспансера, която е общинска собственост да се предостави с договор за безвъзмездно ползване за срок от 5 години на държавната болница. Народните избраници ще трябва да одобрят и освобождаването от длъжност на управителя на общинското здравно заведение д-р Красимир Янев.

 Предложението на кмета е направено въз основа на констатации на специална комисия. Тя е препоръчала два подхода:или Тубдиспансерът да се преобразува в специализирана болница или да се ликвидира и дейността му да премине към многопрофилната болница. На среща с шефа на диспансера д-р Красимир Янев и на многопрофилната болница д-р Тодор Черкезов са обсъдени и двата варианта. Д-р Янев е посочил, че специализирана болница не може да се създаде поради липса на специалисти с нужната специалност. Д-р Черкезов е предложил да приеме екипа на тубдиспансера в болницата и да открие отделение по пневмо-фтизиатрични заболявания.

Шефът на държавната болница също така е посочил,че е добре отделението да остане в сградата на Тубдиспансера за да не се демонтира техниката. Комисията прави същото предложение до градоначалника.

Очаква се предложението на кмета да бъде прието на сесия на местния парламент утре. То има подкрепата на постоянните комисии по здравеопазване и социални дейности, както по законност и обществен ред

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини