0 °C

Само турски фирми в "банката на ДПС" в Кърджали

Фуат Гювен

Турските фирми и тези, чиито собственици са български турци в Кърджали оперират само с трезора на бизнесмена Фуат Гювен. Банка D, наричана още банката на ДПС обслужва основно фирмите гравитиращи около местната партийна централа на Движението, твърдят активисти на ГЕРБ.

Те сигнализират, че очакванията за отварянето на пътя за Гърция през Маказа етнизира бизнеса в Кърджали. Гръцките фирми оперират основно с Пиреус банк и Алфа банк. Турските с D-банк. Под давление на Доган дружествата на местни представители на ДПС вкарали парите си в банката на Фуат Гювен.

Ще припомним, че клонът на D–банк бе открит преди две години с благословията на Тройната коалиция. На тържеството присъства тогавашния зам.-председател на ДПС Касим Дал, народният представител Юнал Тасим и кметът Хасан Азис. Коалиционните партньори на ДПС бяха представени от тогавашния областен управител на Хасково Райна Йовчева и от зам.-губернаторът на Кърджали Начо Ковачев.

Идеята да се открие клон на D-банк е на Фуат Гювен, който е родом от Момчилград. Шефовете на трезора твърдят, че той не се води само от сантименти към родния край, а от икономическата логика. Бизнесменът иска да спаси тютюневия отрасъл в региона. Той притежава фабриката „Кърджали Табак”, която закупи от „Булгартабак холдинг”. Всеки производител който предаде тютюна на предприятието, веднага ще получава парите си от банковия клон, обеща Фуат Гювен.

Търговска банка D е създадена преди 12 години като филиал на турската Демир банк. Тя е със статут на самостоятелно юридическо лице. Преди години Демир банк фалира и турската държава придобива активите й. Тя продава Демир банк–България на двама собственици. Бурното развитие на трезора започва от момента в който е закупен от Фуат Гювен. Разработен е план който да превърне банката във водеща финансова институция в страната.

Имаме пълен лиценз на всички видове банкова дейност, ще предложим конкуретни пакети от услуги на фирмите и гражданите на областта обеща при откриването изпълнителния директор на трезора Пламен Петров.

С идването на власт на ГЕРБ започнаха и проблемите. Комисията за защита на конкуренцията глоби Фуат Гювен с 814 000 лева. Върховният административен съд намали санкцията на 80 000 лева. Поводът е придобиването през 2008 г. на 90 на сто от „Кърджали Табак” АД, което е преценено като концетрацияя на стопанска дейност. Фуат Гювен е и собственик на „Аида тур” АД в Хасково. След решението на ВАС на 21 септември КЗК сведе глобата до 80 бона.

Разправиите с тютюневото предприятие попречиха на Гювен да реализира идеята си за спасяване на тютюневия отрасъл в Кърджалийско. Фирмата в Кърджали не работи. Затова и Доган му удари рамо за да спаси банката, твърдят гербери.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят за някои от вас е от особена важност. Постъпките, които ще направите днес биха могли да променят посоката на живота ви. Мислете какво правите, и ако сте сигурни в желанията си не се колебайте. Шансът да успеете е значителен. Обещаващ е и новият подход, който внасяте в работата си.
03 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Част от вас предпочитат да се отдадат на професионални занимания и няма да сбъркат. Днес шансовете ви за успех са изразени. Други имат нужда от почивка и развлечения и с удоволствие приемат отправена към тях покана. Емоциите са в изобилие, но това привлича околните към вас.
03 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На работното място са възможни конфликти. Ако сте по-търпеливи и дипломатични те могат да се предотвратят. Това се отнася и до семейството ви. Поставяйте си краткосрочни планове и ги следвайте. Така ще стигнете по-бързо до мечтите си. Промяна във външния вид ще ви донесе настроение и ще повиши желанията ви.
03 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден едва ли ще ви поднесе изненади, но ще бъде добър за вас. Имате възможност да свършите доста полезни неща, които впоследствие до голяма степен ще улеснят работата ви. Не пренебрегвайте проблема на ваш близък човек.
03 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заемате се с работа през този ден, тъй като имате много задължения, на които не сте успели да обърнете достатъчно внимание през изминалата седмица. Във ваша полза ще ви бъде човек, на когото сте направили услуга. В личен план ви очакват недоразумения ако не оправдаете навреме очакванията на сърдечния си партньор по определен въпрос.
03 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
03 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не насилвайте обстоятелствата, ситуацията ще се избистри от само себе си. Внимавайте с финансовите претенции на роднини. Може да не с продиктувани от безкористни чувства. Ако се случи така, че ви се провали среща с интимния партньор, вината не е задължително у него. Бъдете дипломатични и толерантни. Не допускайте излишни разходи.
03 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Неутолима жажда за приключения ще ръководи постъпките ви днес. С присъщата си находчивост и ентусиазъм ще успеете да преобразите и вдъхнете живот и на най-тривиалните обстоятелства. Успехът ви сред противоположния пол придобива застрашителни размери. Успокойте малко темпото, дайте си почивка.
03 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Имате много нови намерения и различни идеи за осъществяването им. Ако прекарате твърде много време в колебания обаче е твърде възможно да изпуснете добрите възможности, които имате. Доверете се на мнението на хората около вас, които са склонни да ви съдействат във всеки един момент. Стабилизирате отношенията си с човек, с когото не сте се виждали отдавна.
03 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предвид желанията и следвайки развитията в живота си, ще вземете правилните решения. Без умора ще се захванете с разработването на конкретна задача, предвиждайки чрез нея да подобрите финансите си. За други се очертава пътуване или организиране на семейно тържество.
03 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не смесвайте отговорностите си с отношението ви към околните. Овладейте вълненията си и не пречете на другите да си вършат работата. Не допускайте успехите ви да са за нечия друга сметка освен вашата. Правете го чистосърдечно и без излишна показност, другото е лицемерие и не води до никъде.
03 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общуването ви с подобни на вас, целенасочени и духовни хора е тласък за развитието ви. Без усилия ще привличате към себе си онези, с които споделяте еднакви ценности и заедно ще творите. Ще ви занимават и проблемите на близките ви, за тях вие сте спасителен пояс във всяка ситуация.
03 дек 2020
Последни новини