Само турски фирми в "банката на ДПС" в Кърджали

Фуат Гювен

Турските фирми и тези, чиито собственици са български турци в Кърджали оперират само с трезора на бизнесмена Фуат Гювен. Банка D, наричана още банката на ДПС обслужва основно фирмите гравитиращи около местната партийна централа на Движението, твърдят активисти на ГЕРБ.

Те сигнализират, че очакванията за отварянето на пътя за Гърция през Маказа етнизира бизнеса в Кърджали. Гръцките фирми оперират основно с Пиреус банк и Алфа банк. Турските с D-банк. Под давление на Доган дружествата на местни представители на ДПС вкарали парите си в банката на Фуат Гювен.

Ще припомним, че клонът на D–банк бе открит преди две години с благословията на Тройната коалиция. На тържеството присъства тогавашния зам.-председател на ДПС Касим Дал, народният представител Юнал Тасим и кметът Хасан Азис. Коалиционните партньори на ДПС бяха представени от тогавашния областен управител на Хасково Райна Йовчева и от зам.-губернаторът на Кърджали Начо Ковачев.

Идеята да се открие клон на D-банк е на Фуат Гювен, който е родом от Момчилград. Шефовете на трезора твърдят, че той не се води само от сантименти към родния край, а от икономическата логика. Бизнесменът иска да спаси тютюневия отрасъл в региона. Той притежава фабриката „Кърджали Табак”, която закупи от „Булгартабак холдинг”. Всеки производител който предаде тютюна на предприятието, веднага ще получава парите си от банковия клон, обеща Фуат Гювен.

Търговска банка D е създадена преди 12 години като филиал на турската Демир банк. Тя е със статут на самостоятелно юридическо лице. Преди години Демир банк фалира и турската държава придобива активите й. Тя продава Демир банк–България на двама собственици. Бурното развитие на трезора започва от момента в който е закупен от Фуат Гювен. Разработен е план който да превърне банката във водеща финансова институция в страната.

Имаме пълен лиценз на всички видове банкова дейност, ще предложим конкуретни пакети от услуги на фирмите и гражданите на областта обеща при откриването изпълнителния директор на трезора Пламен Петров.

С идването на власт на ГЕРБ започнаха и проблемите. Комисията за защита на конкуренцията глоби Фуат Гювен с 814 000 лева. Върховният административен съд намали санкцията на 80 000 лева. Поводът е придобиването през 2008 г. на 90 на сто от „Кърджали Табак” АД, което е преценено като концетрацияя на стопанска дейност. Фуат Гювен е и собственик на „Аида тур” АД в Хасково. След решението на ВАС на 21 септември КЗК сведе глобата до 80 бона.

Разправиите с тютюневото предприятие попречиха на Гювен да реализира идеята си за спасяване на тютюневия отрасъл в Кърджалийско. Фирмата в Кърджали не работи. Затова и Доган му удари рамо за да спаси банката, твърдят гербери.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини