5 °C

ФИ.КОМ 6

Деца с игри усвояват български в „Отец Паисий”

Децата в най-старото училище в Кърджали „Отец Паисий” ще наблягат на българския език.Целта е тези, за които той не е майчин да получат добра подготовка и да се спряват с официалния език.Очаква се инициативата да обхване 51 ученика и още 24 деца от целодневна детска градина

 СОУ „Отец Паисий”  е първото училище в Кърджали, което,започна работа по  проект, финансиран от  Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ) за  гарантиране на равен достъп до качествено образование на децата и учениците от етническите малцинства.     

Ръководител е директорът Златко Атанасов. Разработката му е дело на учителите Иванка Велкова, Ваня Добрева, Манол Тънтъров и Тони Кънчев. Проектът се нарича ,, Да учим заедно’’ и е на стойност 24 808, 19 лв .

Деца от първи и четвърти клас на училището, заедно с партньорите  от ОДЗ „Дъга”   ще работят по проекта, насочен към адаптацията на деца и ученици в детските градини и  училища, за които българският език не е майчин, ще се научат да говорят по-добре български език, което ще им помогне да се справят с учебния материал ,ще възпитава в дух на толерантност, търпимост и взаимно зачитане на всяка малцинствена група .

Част от проекта „Да учим заедно” са езиковите упражнения. Занимателните дейности под името „Докато играеш, можеш нещо да узнаеш”,  целят  да се разширят и обогатят знанията по български език на учениците . Най-голям интерес ще предизвикват дейности, в които деца ще обучават деца и ще се стимулира екипната дейност на деца от различни етноси. Включването в екипи (групи) на тези ученици ще доведе до увеличаване на запаса от думи, осмисляне и затвърдяване на българската лексика, усъвършенстване на комуникативно-речевите умения на учениците.  Друга дейност - „В света на приказките” насърчава свободното общуване чрез книжките. Децата ще се запознаят с приказни герои  на различните етноси. Предвидени са също викторина , както и Коледно тържество, а накрая малките ги очаква „Празник на приказките”. Децата ще направят и етнокултурен календар за учебната 2010-2011 година, в който ще се запознаят с празниците на различните  общности. Ръководители на дейностите са учителите от СОУ ,,Отец Паисий’’ г-жа Иванка Велкова и г-жа Ваня Добрева.

          В резултат от реализирането на проект „Да учим заедно”, 51 ученика и 24 деца ще   са  увеличили  речниковия си запас, ще са  започнали да комуникират помежду си по-свободно, ще са придобили  умения за работа в екип.                    

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.11.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Постигате значителен успех в дадена област, което ще ви даде увереност да продължите с по-големи амбиции. Не губите почва под краката си дори в критични моменти, а това издига авторитета ви сред всички около вас. Разширете контактите си и бъдете сигурни, че ще успеете да разрешите личен въпрос. Запознайте се с дадена ситуация, преди за изкажете мнение.
28 ное 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Съсредоточете се върху задачите, чието приключване предстои. Взетите решения ще са от важност за дни напред, за това е добре да сте последователни в действията си. Стартирането на нов проект ще ви обнадежди с реалната възможност да подобрите финансите си. Хубави новини.
28 ное 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не прехвърляйте раздразнението си върху околните, щадете нервите им. Ако имате своите безпокойства се съсредоточете върху проблема, без да си го изкарвате на когото и да било. Не залитайте в мрачни мисли, а се изправете, усмихнете и заживейте по-ведро. Имате много причини да се радвате на живота си.
28 ное 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Дава ви се шанс, който не бива да изпускате. Концентрирайте се и покажете най-доброто от себе си. Материални придобивки и свързаните с тях формалности ще променят плановете ви за деня. Семейството ви очаква решения, които бързо трябва да вземете. От тях ще зависят много неща.
28 ное 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Съсредоточете се върху задачите си, предстои да вземете отговорни решения и следва да сте в добра кондиция. Независимо от натовареността си бъдете отзивчиви и не пренебрегвайте хората наоколо, общото настроение влияе на работоспособността ви. Следвайте разума и сърцето си, за да постигнете хармония със себе си.
28 ное 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Укротете темпото, амбициите ви са прекалено смели и е възможно да не постигнете всичко онова, към което се стремите. Нека това не ви отказва от намеренията ви, но бъдете разумни. Не рискувайте излишно, можете да бъдете на подходящото място в подходящия момент и без много шум. Успешно ще решите възникнал проблем у дома.
28 ное 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Емоционални преживявания, породени от нов партньор или клиент на работното ви място ще промени хода на работата ви. Във всички случаи не допускайте да навредите на доброто си име. Не налагайте идеите си, само защото позицията ви го позволява. Съмненията запазете за себе си.
28 ное 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С повишаване на активността ви ще расте и умората, но бъдете внимателни и не допускайте недоглеждане в работата си. При работа с документи не подписвайте неща, със съдържанието на които не сте запознати достатъчно добре. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
28 ное 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви ще бъде натоварен за това не си губете времето в безсмислени спорове и не отдавайте голямо значение на дреболиите. Не разпилявайте енергията си, а се съберете и довършете започнатото. Ничии чувства не бива да се пренебрегват, още повече на човек, който силно ви привлича. Ако сте сгрешили-поправете се.
28 ное 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Близостта ви с човек, с когото ви свързват общи интереси в бизнеса, в културната сфера или в чисто духовен план ще ви помогне по-лесно да преодолеете възникващите затруднения днес. Но и не само заради това ще бъдете на точното място и време днес. Интуицията ви подсказва, че трябва да се действа сега, и не грешите.
28 ное 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще имате успехи, ако сами се погрижите за себе си и не чакате друг да го направи. И друг път сте изпадали в подобна ситуация, за това няма да бъдете затруднени. Освободете се от зависимости, които ви пречат да се развивате духовно. С артистичните си таланти ще печелите аплодисментите на публиката.
28 ное 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате конкретни идеи за развитието на дейността си, но ще ви се наложи да изчакате благоприятен момент за действие. Засега се задоволете с нещата, които ви се налага да вършите. Действате прекалено прибързано в личен план, не смятайте че нещо ще дойде наготово. Повечето компромиси, които правите ще са само от ваша полза. Вечерта ви очаква интересно събитие.
28 ное 2020
Последни новини