Ерсун:Прокуратурата покрива опит за убийство

Окръжна прокуратура в Кърджали умишлено протака разледването на опит за убийство срещу мен, за да се измъкнат виновниците. Половин година от нападението все още няма резултат. Поръчката за бавенето е от високо ниво. Това заяви пред Кърджали бг вести Емил Йосифов Христов по известен като Ерсун. Според адвокатът му Васил Василев има отказ от разледване.

 Историята започва на 14 април т.г. когато петнадесетина роми нападат с бухалки Ерсун зад сградата на ОКС в Кърджали. Повечето от нападателите са му познати и той не очаква агресия. Нанасят му удари по главата. Полицейския пост на Паспортна служба извиква автопатрул. Пристигналите служители на реда задържат двама от нападателите, колите им и бухалките като веществено доказателство. Самият Ерсун е откаран в кърджалийската болница, където са му извършени две животоспасяващи операции. Пет дни е в кома.Шансовете му да „прескочи трапа” са били нищожни.

Вместо да останат в кауша, двамата задържани са освободени на следващия ден. Районна прокуратура образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител за хулиганство. След като Ерсун представя епикризата на неврохирурзите случаят е поет от Окръжна прокуратура от там започват досъдебно производство за опит за убийство. Вместо да привлекат и разследват двамата задържани в нощта на побоя, магистратите се размотават,твърди Ерсун. Така единият от побойниците се укрива в чужбина. Срещу двамата роми все още няма повдигнати обвинения, въпреки че е установено участието им в побоя. Останалите 13 души въобще не са разследвани, въпреки,че са съучастници, заявява потърпевшия.

  Ерсун праща жалби до главния прокурор Борис Велчев и до инспектората на Висшия съдебен съвет.Има обратните разписки с които го уведомяват, че писмата са получени.Но никакъв отговор.

  В жалбата Ерсун посочва, че Окръжна прокуратура въобще не събира доказателства за опит за убийство. Нищо не се прави по това производство. Изводът е, че на уличените лица се оказва помощ по един недопустим начин, след като за шест месеца наблюдаващия прокурор не намери за необходимо да ги привлече като обвиняеми, заявява в жалбите потърпевшия.

 В съответствие със Закона за достъп до обществената информация изпратихме запитване до Главна прокуратура,Висшия съдебен съвет и Окръжна прокуратура в Кърджали.

  От Главния прокурор „ни вест ни кост”.

 Висшия съдебен съвет се прави на „ни чул ни видял”. В писмо подписано от председателя на комисията „Професионална етика и превенция на корупцията”Цони Цонев се казва:”...след извършена справка в деловодната система на Администрацията на ВСС,не се установи да е постъпила жалба от посоченото от Вас лице Емил Йосифов Христов-Ерсун”.

Обратното твърдят местните магистрати. В писмо от Окръжна прокуратура до Кърджали бг вести се отбелязва, че на „жалбите до Главния прокурор и Висшия съдебен съвет е отговорено”,т.е. такива документи са получени от висшите магистрати и са препратени на колегите им в Кърджали. Жалбите били несъстоятелни и по тях се е произнесла Апелативна прокуратура в Пловдив , пише още в писмото си до нас окръжния прокурор Светозар Лазаров. Той отбелязва също,че срокът на досъдебното производство е продължен и то е в срок. ”По делото след изпълнение на конкретна съдебна поръчка ще се вземе решение по същество”пише още магистратът.

  Съдебната поръчка е за разпит на лице в Турция,което е било от кръга на Ерсун и вечерта на нападението е било на неговата маса в заведение. Това е отклоняване на разследването в погрешна посока.Задържаните от полицията отново се изключват.Писмото на прокурор Лазаров е юридическо недоразумение,категоричен е адвокатът на Ерсун Васил Василев.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини