Книга за Дружба Родина буни духовете сред българомохамеданите

Димитър Димитров/вдясно/

Книги на издателство „Тангра Та На Кра”, посветени на българомохамеданите бяха представени пред общественици в Ардино снощи. Изданията са съвместна инициатива с института по История на БАН и учени от Софийския университет “Св.Климент Охридски”. Лично председателят на фондация „Тангра Та На Кра” Димитър Димитров запозна присъстващите с дейността на издателството и представи творбите. Три са книгите които предизвикаха дебат сред публиката. Едната е сборник от документи и автентични разкази за Дружба Родина, действала в периода 1937-1944 г., втората е събрала докладите от научна конференция в Смолян оборващи фалшификациите за произхода на българомохамеданите и третата е историята на село Припек, Джебелско.

Най-голям интерес предизвика сборникът посветен на Дружба Родина. Димитров разказа как случайно в Смолян се запознава със сина на секретаря на Дружбата Петър Маринов-Александър. Той му предоставя ръкопис на баща си. Решава да събере документи и други ръкописи. Книгата е една човешка драма, споделя Димитър Димитров. Той разказва покъртителната история на имама Асен Зеров, смазан след Девети септември,като агент на фашистите, затова че е подкрепил патриотичната идея на Дружбата.

Книгите бяха представени освен в Ардино и в Златоград и Ивайловград. Предстоят презентации в Кирково, Аврен и Неделино.

  Дружба Родина е създадена през 1937 година за културното и социално развитие на българомохамеданите в Родопите. Политиката й е насочена към приобщаването им към българската нация. През 1944 г. е обявена от комунистите за фашистка и лидерите и са съдени от Народния съд. Възстановена е преди една година на 1 ноември. Тя е непартийна, обществена организация.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини