0 °C

Три предизвикателства пред ГЕРБ в Кърджали

Цвета Караянчева

Три са предизвикателствата пред ГЕРБ в Кърджалийско. Те стоят основно пред областния лидер Цвета Караянчева.  Свързани с очакванията амбициозната координаторка да  пребори  хегемонията на ДПС в областта.  Зад гърба си герберите вече имат един успех,  когато разчупиха монопола на Движението в Кърджалийския многомандатен район и успяха да излъчат депутат. Таранът  бе  Вежди Рашидов. В парламента влезе  Цвета Караянчева. За година управление на  ГЕРБ в Кърджали, тя  успя да подмени кадрите на Движението на ключови позиции в държавните служби. Хората на Доган обаче запазиха позиции на общинско ниво в цялата област.

Първото предизвикателство пред ГЕРБ и Цвета Караянчева.е свързано с местните избори.  Електоратът очаква да бъдат спечелени поне две общини Кърджали и Кирково.Все още няма яснота за стратегията на партията в двата града. Не е ясно и как ще се определят кандидатите за кметските столове.По всичко изглежда последната дума ще има Цветан Цветанов,който кадрува в партията Мераклии има,но според хора от ГЕРБ те не са избираеми. Нещо повече,чуват се гласове,че  партиятаима за цел да подобри изборните си резултати,като брой гласове от парламентарния вот за региона,но не и да пребори кметовете на Кърджали Хасан Азис и на Кирково Шукран Идриз.

Шансът на ГЕРБ е в приемането на новия Избирателен кодекс. Изискването за уседналост ще спре изборния туризъм и ще даде предимство на управляващата партия. Тя обаче ще трябва също да се лиши от това оръжие, което и помогна на парламентарения вот. Както призна Вежди Рашидов 800 негови приятели са дошли да гласуват в Кърджалийско за него.

Второто предизвикателство пред ГЕРБ и Караянчева е запазването на вътрешно-партийното единство. Не е тайна,че само година след като партията взе властта в областта вече има активисти в немилост. Мнозина винят за това Цвета Караянчева. Поддръжниците и обаче са на друго мнение. Те твърдят,че просто става дума за хора, които вече са много износени в политиката. Така с позициите си в партията се прости Валентин Манев. Той просто не се кандидатира за общински лидер в Кирково на отминалите номинации. След това напусна и партийните редици.В  изолация е зам.-областният управител Есад Садък.  Накоро двамата бяха на среща с вицепремиера и втори човек в партията Цветан Цветанов. Какво са си говорили не е известно, но след разговорите позициите на Цвета Караянчева са още по здрави,твърдят гербери.

В тиха улица е и бившия организационния секретар на партията в областта Стефан Чанев.Вече няма такава длъжност в местната структура. Той бе кандидат за кмет. Мнозина смятат, че репутацията му е безупречна и може отново да бъде номиниран.

Безспорен успех на Караянчева е преодоляването на противоречията с Вежди Рашидов и неговите поддръжници. Всички замлъкнаха и я посочиха за човека,който ще ги води в битката за Кърджалийско.

Третото предизвикателство пред партията и нейния лидер в областта са изпълнението на предизборните обещания за инвестиции в региона. Разчита се на европейските програми, но реално няма инициатива от страна на партийния актив. Не се насърчава бизнеса и неправителствения сектор.Идеите за това за сега идват отгоре.Наскоро министър Плевнелиев обяви приоритетите граничните пунктове при Маказа и Аврен.Започва се пътя Кърджали –Подкова.Ще се проектира околовръстното на Кърджали. Единствените проекти, който засега стартираха са рехабилитацията на шосетата за Крумовград и за Горна крепост .

 В същото време се води откровена предизборна битка, в жертва на която паднаха редица обекти. Така няма да се изпълнят водоснабдителните мрежи на Бойно и Жинзифово , Пазара за промишлени стоки е блокиран, стопиран е и парк „Арпезос-север”.Идеята да се свали Хасан Азис пък след това да се реализират поектите,надали ще сработи,защото ще бъдат изпуснати сроковете за финансиране.

Какъв е шансът на Караянчева. Това е нова кадрова политика. Хора професионалисти, които могат да насърчат местната инициатива.Тя показа,че може да работи със заварени професионалисти  като д-р Тодор Черкезов, д-р Жени Стайкова. Запазен бе и Кемал Фаик .

Вече се правят или готвят промени. Дано не се окажат мимолетни като назначението на Бойко Синапов,наложено „отгоре”.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 03.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят за някои от вас е от особена важност. Постъпките, които ще направите днес биха могли да променят посоката на живота ви. Мислете какво правите, и ако сте сигурни в желанията си не се колебайте. Шансът да успеете е значителен. Обещаващ е и новият подход, който внасяте в работата си.
03 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Част от вас предпочитат да се отдадат на професионални занимания и няма да сбъркат. Днес шансовете ви за успех са изразени. Други имат нужда от почивка и развлечения и с удоволствие приемат отправена към тях покана. Емоциите са в изобилие, но това привлича околните към вас.
03 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
На работното място са възможни конфликти. Ако сте по-търпеливи и дипломатични те могат да се предотвратят. Това се отнася и до семейството ви. Поставяйте си краткосрочни планове и ги следвайте. Така ще стигнете по-бързо до мечтите си. Промяна във външния вид ще ви донесе настроение и ще повиши желанията ви.
03 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден едва ли ще ви поднесе изненади, но ще бъде добър за вас. Имате възможност да свършите доста полезни неща, които впоследствие до голяма степен ще улеснят работата ви. Не пренебрегвайте проблема на ваш близък човек.
03 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Заемате се с работа през този ден, тъй като имате много задължения, на които не сте успели да обърнете достатъчно внимание през изминалата седмица. Във ваша полза ще ви бъде човек, на когото сте направили услуга. В личен план ви очакват недоразумения ако не оправдаете навреме очакванията на сърдечния си партньор по определен въпрос.
03 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В много посоки ще проявите волята и духа си днес. С активното си присъствие ще влияете положително на събитията и не само в подкрепа на собствения си интерес. Деловите представители на знака ще решават проблеми, свързани с държавните институции. Ще срещане разбиране и подкрепа, а към инакомислещите не бъдете строги.
03 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не насилвайте обстоятелствата, ситуацията ще се избистри от само себе си. Внимавайте с финансовите претенции на роднини. Може да не с продиктувани от безкористни чувства. Ако се случи така, че ви се провали среща с интимния партньор, вината не е задължително у него. Бъдете дипломатични и толерантни. Не допускайте излишни разходи.
03 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Неутолима жажда за приключения ще ръководи постъпките ви днес. С присъщата си находчивост и ентусиазъм ще успеете да преобразите и вдъхнете живот и на най-тривиалните обстоятелства. Успехът ви сред противоположния пол придобива застрашителни размери. Успокойте малко темпото, дайте си почивка.
03 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Имате много нови намерения и различни идеи за осъществяването им. Ако прекарате твърде много време в колебания обаче е твърде възможно да изпуснете добрите възможности, които имате. Доверете се на мнението на хората около вас, които са склонни да ви съдействат във всеки един момент. Стабилизирате отношенията си с човек, с когото не сте се виждали отдавна.
03 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Предвид желанията и следвайки развитията в живота си, ще вземете правилните решения. Без умора ще се захванете с разработването на конкретна задача, предвиждайки чрез нея да подобрите финансите си. За други се очертава пътуване или организиране на семейно тържество.
03 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не смесвайте отговорностите си с отношението ви към околните. Овладейте вълненията си и не пречете на другите да си вършат работата. Не допускайте успехите ви да са за нечия друга сметка освен вашата. Правете го чистосърдечно и без излишна показност, другото е лицемерие и не води до никъде.
03 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Общуването ви с подобни на вас, целенасочени и духовни хора е тласък за развитието ви. Без усилия ще привличате към себе си онези, с които споделяте еднакви ценности и заедно ще творите. Ще ви занимават и проблемите на близките ви, за тях вие сте спасителен пояс във всяка ситуация.
03 дек 2020
Последни новини