6 °C

Три предизвикателства пред ГЕРБ в Кърджали

Цвета Караянчева

Три са предизвикателствата пред ГЕРБ в Кърджалийско. Те стоят основно пред областния лидер Цвета Караянчева.  Свързани с очакванията амбициозната координаторка да  пребори  хегемонията на ДПС в областта.  Зад гърба си герберите вече имат един успех,  когато разчупиха монопола на Движението в Кърджалийския многомандатен район и успяха да излъчат депутат. Таранът  бе  Вежди Рашидов. В парламента влезе  Цвета Караянчева. За година управление на  ГЕРБ в Кърджали, тя  успя да подмени кадрите на Движението на ключови позиции в държавните служби. Хората на Доган обаче запазиха позиции на общинско ниво в цялата област.

Първото предизвикателство пред ГЕРБ и Цвета Караянчева.е свързано с местните избори.  Електоратът очаква да бъдат спечелени поне две общини Кърджали и Кирково.Все още няма яснота за стратегията на партията в двата града. Не е ясно и как ще се определят кандидатите за кметските столове.По всичко изглежда последната дума ще има Цветан Цветанов,който кадрува в партията Мераклии има,но според хора от ГЕРБ те не са избираеми. Нещо повече,чуват се гласове,че  партиятаима за цел да подобри изборните си резултати,като брой гласове от парламентарния вот за региона,но не и да пребори кметовете на Кърджали Хасан Азис и на Кирково Шукран Идриз.

Шансът на ГЕРБ е в приемането на новия Избирателен кодекс. Изискването за уседналост ще спре изборния туризъм и ще даде предимство на управляващата партия. Тя обаче ще трябва също да се лиши от това оръжие, което и помогна на парламентарения вот. Както призна Вежди Рашидов 800 негови приятели са дошли да гласуват в Кърджалийско за него.

Второто предизвикателство пред ГЕРБ и Караянчева е запазването на вътрешно-партийното единство. Не е тайна,че само година след като партията взе властта в областта вече има активисти в немилост. Мнозина винят за това Цвета Караянчева. Поддръжниците и обаче са на друго мнение. Те твърдят,че просто става дума за хора, които вече са много износени в политиката. Така с позициите си в партията се прости Валентин Манев. Той просто не се кандидатира за общински лидер в Кирково на отминалите номинации. След това напусна и партийните редици.В  изолация е зам.-областният управител Есад Садък.  Накоро двамата бяха на среща с вицепремиера и втори човек в партията Цветан Цветанов. Какво са си говорили не е известно, но след разговорите позициите на Цвета Караянчева са още по здрави,твърдят гербери.

В тиха улица е и бившия организационния секретар на партията в областта Стефан Чанев.Вече няма такава длъжност в местната структура. Той бе кандидат за кмет. Мнозина смятат, че репутацията му е безупречна и може отново да бъде номиниран.

Безспорен успех на Караянчева е преодоляването на противоречията с Вежди Рашидов и неговите поддръжници. Всички замлъкнаха и я посочиха за човека,който ще ги води в битката за Кърджалийско.

Третото предизвикателство пред партията и нейния лидер в областта са изпълнението на предизборните обещания за инвестиции в региона. Разчита се на европейските програми, но реално няма инициатива от страна на партийния актив. Не се насърчава бизнеса и неправителствения сектор.Идеите за това за сега идват отгоре.Наскоро министър Плевнелиев обяви приоритетите граничните пунктове при Маказа и Аврен.Започва се пътя Кърджали –Подкова.Ще се проектира околовръстното на Кърджали. Единствените проекти, който засега стартираха са рехабилитацията на шосетата за Крумовград и за Горна крепост .

 В същото време се води откровена предизборна битка, в жертва на която паднаха редица обекти. Така няма да се изпълнят водоснабдителните мрежи на Бойно и Жинзифово , Пазара за промишлени стоки е блокиран, стопиран е и парк „Арпезос-север”.Идеята да се свали Хасан Азис пък след това да се реализират поектите,надали ще сработи,защото ще бъдат изпуснати сроковете за финансиране.

Какъв е шансът на Караянчева. Това е нова кадрова политика. Хора професионалисти, които могат да насърчат местната инициатива.Тя показа,че може да работи със заварени професионалисти  като д-р Тодор Черкезов, д-р Жени Стайкова. Запазен бе и Кемал Фаик .

Вече се правят или готвят промени. Дано не се окажат мимолетни като назначението на Бойко Синапов,наложено „отгоре”.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини