Икономическата криза удря Кърджалийско догодина

инж. Наско Настев

Икономическата криза ще удари с цялата си сила Кърджалийския регион през следващата годинна. Тогава ще се почустват най-болезнено последиците от ограничаването на кредитирането, свитото потребление и проблемите в тютюнопроизводството. Това сочи анализ на Кърджалийската търговско промишлена палата. Според нейния председател инж.Наско Настев за последните две години само в строителството спадът е 4 пъти. Силно засегнат и са транспортния сектор, част от промишлените предприятия.

Плашеща е липсата на инвестиции в индустрията. Инвестирането в пътна инфраструктура от европейските фондове не е достатъчно. Строителният бум,когато в Кърджали се наливаха десетки милиони е в миналото. Евентуалното строителство на каскада „Горна Арда” може да спаси големите строителни фирми.

Въпреки негативната прогноза трябва да посочим, че сме по-добре от много други региони на страната. Възстановиха се поръчките в шивашкия сектор. Структуроопределящи предприятия като ОЦК и бившето „Бентонит” не извършиха масови съкращения. Безработицата се задържа на приемливо ниво, твърди Настев.

Кризата в регона започна през 2009 г. Тогава 63 на сто от представителите на бизнеса заявиха, че годината е неуспешна. Едва 9 % бяха доволни. Тази година настроенията са още по –мрачни.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини