Колапс в търговията със строителни материали

Пет пъти е намаляла търговията със строителни материали през настоящата година в сравнение с 2008 г., когато имаше бум в изграждането на кооперации и ремонти на жилища. Основно са засегнати търговците на едро. Кризата обаче не пощади и магазините за строителни материали, санитарен фаянс и ВиК арматура. Това заяви за Кърджали бг вести председателят на Кърджалийската търговско промишлена палата инж.Наско Настев.

В складовете на едро се купува само най-евтиното и то  в ограничени количества. Клиентите се пазарят за всяка стотинка. Предпочитат складовете, защото смятат,че е по евтино от магазините на дребно. Вземат най-некачествената стока, без да се интересуват от произхода й, твърдят търговци.

В един от магазините на „Караман” казват, че само за година оборотът е намялал двойно заради кризата. Ремонтите по домовете са почти са секнали. Търсят строителни материали предимно от  наши изселници-пенсионери, които са се завърнали да живеят в Кърджали. Пенсиите им стигат да направят приличен ремонт без много лукс. Обикновено се взема вар и цимент. Фаянс, теракота, батерии не вървят. Хората в селата пък нямат никаква възможност да ремонтират жилищата си заради тотално безпаричие.

В един от магазините на Миш Маш казват, че за последната година оборотът е намялал чувствително. Почти цялата номенклатура от стоки бележи спад в търсенето.

Силно засегнати са магазините, предлагащи скъпи изделия от фаянс, теракота, обзавеждане за бани от реномирани фирми. Вносът е предимно от Турция, но е много качествен. Клиентите, които могат да си позволят марковите изделия, са единици.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини