5 °C

Камбер Камбер показва платна, крити 25 г.

Днес  в Историческия музей в Кърджали художникът Камбер Камбер излага 60 свои платна по повод 60-годишния си юбилей. Жителите и гостите на Кърджали ще могат от 17,30 часа  да разгледат  новите  картини на известния майстор на четката, а и живопис, която момчилградчанинът никога не е показвал пред публика – 6 картини, рисувани преди 25 години. „Не можах да се разделя с тях, но май вече съм готов. Всеки художник има такива неща и не ги продава”, казва Камбер. Той успял  да запази платната повече от две десетилетия - поставял им висока цена, за да откаже ценителите. 

Камбер Камбер е роден в момчилградското село Седефче. Родителите му – скромни хора – гледали тютюн и се занимавали с животновъдство. Първите му картини, рисувани на 5 години,  са върху кутии за бисквити и локум, „защото времената бяха бедни и  хартията беше кът”. Първите цветни моливи му подарил дядо му Мехмед, първите маслени бои – баща му Осман, купил ги от София. Камбер започва да рисува и решава да стане художник още като малко дете.
За него казват, че е самоук майстор, че Господ не е претеглил какво му дава – толкова много му дал. На 10 години започнал да изработва глинени фигури на животни и да ги нарежда близо до пътя в селото. Глината копаел сам от находище край Седефче. Това били първите му самостоятелни изложби.
В казармата Камбер е художник на поделението. Първата му самостоятелна изложба е през 1972г. в читалището в с.Звездел. Следват участия в много изложби на национално ниво.  Талантът му е забелязан и той е включен заедно с млади автори от цялата страна в 4-годишен курс към Комитета за култура. Преподаватели от Художествена академия обучават младите творци от цялата страна.
Предстоящата изложба в Историческия музей в Кърджали е 30-та самостоятелна изложба на Камбер Камбер. Негови картини досега са представяни на десетки изложби у нас и в чужбина. Но художник трудно може да се издържа само с рисуване – освен ако не е Пикасо или мениджър - магьосник, кротко отбелязва момчилградчанинът. Кризата пък съвсем свила възможностите за продажби на картини.
Кърджали бг вести

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Успявате по забележителен начин да балансирате между професионалния и личния си живот. Никой по-добре от вас не умее да комбинира всичко така, че да е удобно на всеки. Естествено водещо е собственото ви желание, но вие чаровно прикривате този факт.
19 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се отличавате с повишената си социална активност, оставайки на втори план личните ангажименти. Имате воля и ще се справите, независимо от трудностите. Предстояща среща ще подобри очакванията ви във връзка с предстоящ проект. Развитията ще бъдат във ваша полза и ще ви подтикнат към конкретни действия.
19 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
19 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Малко хора ще са в състояние да разгадаят настроението ви днес. Работите усърдно, но емоциите доминират над всичко останало и със сигурност ви пречат, особено когато от вас се изисква да бъдете съсредоточени. Опитайте се да им противостоите.
19 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Служебната работа ви отегчава и напрежението скоро ще ви създаде главоболия. Вземете мерки и не се колебайте да направите нещо за себе си. Запознайте се с методите на релаксация, чрез тях ще подобрите тонуса си. Мислете позитивно и се вслушвайте в мнения, различни от вашите.
19 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С добри нагласи сте за предстоящите дни и това се отразява на работата ви по проектите, които подготвяте. Самоконтрола, който си налагате ще ви помогне да се справите по-лесно с изкушенията и повиши психическата ви устойчивост. Насърчете човека до вас открито да говори за чувствата си, това ще заздрави връзката ви или поне ще ви ориентира за тях.
19 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще размишлявате върху развитието на делата си от последните дни и ще търсите причините за една или друга неудача. Приемете, че има и външни фактори, които не можете да промените, така, че гледайте по-ведро на случващото се. Открийте уроците за себе си и се старайте да ги усвоявате своевременно.
19 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможно е днес да възникнат проблеми и да променят временно плановете ви за почивка. При финансови операции не поемайте рискове. Доброто ви чувство за хумор ще ви извади от една неловка ситуация с човек, към когото имате по-специално отношение. Близо сте до желания резултат.
19 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще ви се отдава да възприемате добре нови знания и да ги прилагате на практика почти веднага. Движението ще ви се отрази добре, ще ви избави от нежелани мисли и с повече вяра в себе си ще успявате в начинанията си. Не грешите в преценките си за другите, за това и по-рядко ви се случва да сте от губещата страна.
19 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще се радвате на добри развития в личните си дела. Промяната ще ускори процесите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да ви запознае с намеренията си, които повярвайте, са добронамерени.
19 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не всичко, което предвиждате днес ще се случи, но в по-голямата си част ще следвате начертания план. Доверието, с което се отнасяте към някого или нещо, ще ви спечели нови приятели. В добра кондиция и форма на духа сте, и с повече лекота ще вземате решенията си. Готови сте за придобивки от нематериален характер.
19 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
19 фев 2020
Последни новини