Камбер Камбер показва платна, крити 25 г.

Днес  в Историческия музей в Кърджали художникът Камбер Камбер излага 60 свои платна по повод 60-годишния си юбилей. Жителите и гостите на Кърджали ще могат от 17,30 часа  да разгледат  новите  картини на известния майстор на четката, а и живопис, която момчилградчанинът никога не е показвал пред публика – 6 картини, рисувани преди 25 години. „Не можах да се разделя с тях, но май вече съм готов. Всеки художник има такива неща и не ги продава”, казва Камбер. Той успял  да запази платната повече от две десетилетия - поставял им висока цена, за да откаже ценителите. 

Камбер Камбер е роден в момчилградското село Седефче. Родителите му – скромни хора – гледали тютюн и се занимавали с животновъдство. Първите му картини, рисувани на 5 години,  са върху кутии за бисквити и локум, „защото времената бяха бедни и  хартията беше кът”. Първите цветни моливи му подарил дядо му Мехмед, първите маслени бои – баща му Осман, купил ги от София. Камбер започва да рисува и решава да стане художник още като малко дете.
За него казват, че е самоук майстор, че Господ не е претеглил какво му дава – толкова много му дал. На 10 години започнал да изработва глинени фигури на животни и да ги нарежда близо до пътя в селото. Глината копаел сам от находище край Седефче. Това били първите му самостоятелни изложби.
В казармата Камбер е художник на поделението. Първата му самостоятелна изложба е през 1972г. в читалището в с.Звездел. Следват участия в много изложби на национално ниво.  Талантът му е забелязан и той е включен заедно с млади автори от цялата страна в 4-годишен курс към Комитета за култура. Преподаватели от Художествена академия обучават младите творци от цялата страна.
Предстоящата изложба в Историческия музей в Кърджали е 30-та самостоятелна изложба на Камбер Камбер. Негови картини досега са представяни на десетки изложби у нас и в чужбина. Но художник трудно може да се издържа само с рисуване – освен ако не е Пикасо или мениджър - магьосник, кротко отбелязва момчилградчанинът. Кризата пък съвсем свила възможностите за продажби на картини.
Кърджали бг вести

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини