21 °C

Камбер Камбер показва платна, крити 25 г.

Днес  в Историческия музей в Кърджали художникът Камбер Камбер излага 60 свои платна по повод 60-годишния си юбилей. Жителите и гостите на Кърджали ще могат от 17,30 часа  да разгледат  новите  картини на известния майстор на четката, а и живопис, която момчилградчанинът никога не е показвал пред публика – 6 картини, рисувани преди 25 години. „Не можах да се разделя с тях, но май вече съм готов. Всеки художник има такива неща и не ги продава”, казва Камбер. Той успял  да запази платната повече от две десетилетия - поставял им висока цена, за да откаже ценителите. 

Камбер Камбер е роден в момчилградското село Седефче. Родителите му – скромни хора – гледали тютюн и се занимавали с животновъдство. Първите му картини, рисувани на 5 години,  са върху кутии за бисквити и локум, „защото времената бяха бедни и  хартията беше кът”. Първите цветни моливи му подарил дядо му Мехмед, първите маслени бои – баща му Осман, купил ги от София. Камбер започва да рисува и решава да стане художник още като малко дете.
За него казват, че е самоук майстор, че Господ не е претеглил какво му дава – толкова много му дал. На 10 години започнал да изработва глинени фигури на животни и да ги нарежда близо до пътя в селото. Глината копаел сам от находище край Седефче. Това били първите му самостоятелни изложби.
В казармата Камбер е художник на поделението. Първата му самостоятелна изложба е през 1972г. в читалището в с.Звездел. Следват участия в много изложби на национално ниво.  Талантът му е забелязан и той е включен заедно с млади автори от цялата страна в 4-годишен курс към Комитета за култура. Преподаватели от Художествена академия обучават младите творци от цялата страна.
Предстоящата изложба в Историческия музей в Кърджали е 30-та самостоятелна изложба на Камбер Камбер. Негови картини досега са представяни на десетки изложби у нас и в чужбина. Но художник трудно може да се издържа само с рисуване – освен ако не е Пикасо или мениджър - магьосник, кротко отбелязва момчилградчанинът. Кризата пък съвсем свила възможностите за продажби на картини.
Кърджали бг вести

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Не мислете за нищо, което ви натоварва и избягвайте хора, които ви създават притеснения. Посветете деня си на приятни занимания, за да се разтоварите от стреса. Направите ли го, ще имате спокоен ден в компанията на обичани хора. Други от вас ще се подготвят за гости от далече или сами ще пътуват.
13 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще берете плодовете на усилията от последните дни. Може да възникнат непредвидени ситуации,но с вродената си интелигентност и находчивост ще се справите с лекота. Вземете инициативата в свои ръце, за да сте сигурни, че ще изкарате една чудесна вечер.
13 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес сте изпълнени с енергия и желание за действие. Захващате се последователно с какво ли не, но успявате да го свършите по-най добрия начин. Затова ви съветвам да използвате момента и да изберете нещо наистина важно за професионалното ви развитие. Ще срещнете съпричастност и доброта, което е добър знак.
13 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Имате конкретни планове за този ден и сте твърдо решени да ги свършите, особено ако вече сте били възпрепятствани да го сторите. Добре ще е ако работите съвместно с други хора, които могат да ви бъдат полезни с ценни идеи и съвети. На ваш близък му предстои пътуване, ще ви се наложи да отделите време и за него. Добри финансови постъпления.
13 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Чувствате се объркани и се лутате ту в една ту в друга посока. Внимавайте ласкателствата на приближен човек да не ви подведат към необмислени действия. Спокойно можете да избягате от светската суета сред семейството си, което ще ви утеши с непринудеността си.
13 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днес заложете на умението си да общувате. Ще ви донесе възможности за изява на талантите и подготвеността ви. Наред с добрите новини обърнете внимание на здравето си, което може да ви създаде проблеми. Притеснения са възможни и по линия на по-възрастните родители или близки хора.
13 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Доверието, с което се ползвате сред колегите си ще благоприятства участието ви в общ проект. Старанието ви е забелязано и в крайна сметка ще се отрази положително на финансите ви. Ще получите предложения, които с времето ще задълбочите в нови позиции. Може би трябва да се ориентирате в тази посока.
13 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Прибягвате до изпитани методи, за да постигнете целите си. Нека обаче това не става за сметка на някой, от чиято помощ скоро може да имате нужда. Опитайте се да бъдете в крак с времето, дори ако трябва да пренебрегнете ваши стари прийоми.
13 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако работата ви днес е свързана с контакти, бъдете сигурни, че ще успеете да свършите всичко точно така, както сте го планирали. Радвате се на подкрепата на близките си, които ще ви бъдат от полза със съвети по всяко време. Отношенията ви с любимия човек зависят в огромна степен от вас.
13 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Финансовите ви постъпления днес ще ви позволят да си отдъхнете. Разчитайте на приятелите си в евентуален труден за вас момент. Събират ви се доста предизвикателства, но са напълно във възможностите ви. При работа с валута бъдете внимателни. За някои от вас - пътуване в чужбина, или ще сте привлечени от някой, който се връща от там.
13 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте творчески настроени и съсредоточени в работата си. Сигурни сте в това, което правите и това проличава в добре свършената ви работа. Не се колебайте да използвате познанствата си относно разрешението на сериозен професионален въпрос.
13 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С професионалният си подход към служебен проблем ще създадете нужната организация и условия за благоприятното му решаване. Не подценявайте качествата и на партньорите си, работете за общите си интереси и живейте в мир със себе си. Не бъдете мнителни, или поне не го показвайте.
13 май 2021
Последни новини