ГЕРБ смазва тютюнопрозиводството,хората бягат в Гърция

Правителството на ГЕРБ унищожава тютюнопроизводството като отрасъл. То се оправдава със забрана  от Европейския съюз за отглеждане на зеленото злато. Такава няма. Има ограничения на европейските субсидии. Затова държавите в ЕС ,отглеждащи тютюн въвеждат големи национални доплащания. Това заяви в Кърджали кандидатът за президент на БСП Ивайло Калфин, който в момента е евродепутат. Според него запазването на тютюнопроизводството решава важни социални и демографски въпроси. Той посочи, че българските тютюнопроизводители масово прекратяват дейността си в страната и отиват в Гърция. Излиза, че е по изгодно да отглеждаш тази култура в страна в криза като Гърция, отколкото в нашата, каза още Калфин

Той се обяви за запазване на тютюнопроизводството като отрасъл. Поиска директни доплащания за декар и  връщане на акциза на стопаните за горивата.От 293 млн..лева, които държавата дава като национални доплащания, тя под една или друга форма си връща 275 млн.лева,каза Калфин.

   Кандидатът за държавен глава се обяви за спешно насърчаване на кооперирането в животновъдството.След нова година малките стопанства с по -няколко крави трябва да бъдат лишени от възможността да продават мляко на мандрите поради лоши хигиенни условия. Това е изискване на Европейския съюз. Само чрез коопериране можем да вървим към укрупняване на фермите,посочи Калфин.  Като спешна мярка то претендентът за президент препоръча създаването на малки локални мандри, които да изкупуват мляко от местните стопани и да продават продуктите в ограничен регион. И за това обаче е нужда санкция на Европейския съюз.

 Кърджали бг вести

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини