Първанов: Целта е да сменим модела "ГЕРБ"

Нашата основна цел е да сменим модела "Плевнелиев", модела "ГЕРБ" в президентската институция. Това заяви пред БНТ лидерът на АБВ Георги Първанов. По думите му, този модел е порочен с това, че имаме един посочен, назначен президент, послушен на партията, която го е излъчила. "Един президент, който излъчваше непрекъснато вредни, провокационни сигнали във външната политика, който беше рисков елемент за сигурността на страната и точно заради това стратегическия удар на АБВ е насочен към този модел, към модела "ГЕРБ", каза Първанов.

Ивайло Калфин е може би най-доброто в българската политика, което може да излъчи, когато става дума за президентската институция, посочи Първанов и допълни, че той е изключително високо подготвен, с богата и успешна практика във всички институции. Сега ситуацията в Европа, на Балканите изисква много силен дипломат, човек с изключително голям опит.

"Всички си мислим, че е добре да имаме силна ръка, например, човек с пагон, но от тук проблема е ние да избегнем рисковете, опасностите за страната преди да дойдат на нашата граница, преди да се наложи да се използва сила, да не дава Господ. Защото това е много крайна мярка и крие потенциални опасности. Аз съм виждал как Ивайло Калфин е в състояние да убеди външни министри, премиери, понякога дори президенти... Той беше човекът, който убеди европейците - министри и премиери, да приемат еврото да бъде изписвано и на кирилица", каза Георги Първанов.

"Аз имам самочувствието на успешен президент. Твърдя на базата на правените анализи и експетизи, че всъщност имам право на нов мандат, но знам много добре, че е създадена организация, че има много жестока съпротива в няколко последователни органа, които биха взели това решение. И не бих искал да хвърля страната в конституционна криза", посочи още лидерът на АБВ.

Източник: http://fakti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини