В квартал „Боровец” се подиграват на образованите

Необразованите жители на квартал “Боровец” в Кърджали, част от които се самоопределят като роми, а останалите като турци, сочат с пръст и се подиграват на изучилите се техни съкварталци. Те ги осмиват, защото са завършили средно или висше образование, а нямат работа. Дори младите хора вече са се отказали да образоват децата си. Това разказа за Кърджали бг вести Джафет  М.  Той е завършил специалност “Публична администрация” във Варненския свободен университет, но от 5 години е безработен. Вече има семейство и дете, но няма работа и жилище. За съкварталците си той е неудачник.

Джафет не единственият изучил се жител на квартала с население около 6000 души. Има около десетина млади хора, които са взели дипломи за висше или полувисше образование, но са без работа. Момчетата имат различни предпочитания към специалностите. Момичетата учат за медицински сестри. Само 2 девойки от пет завършили полувисше образование са си намерили работа.

Управляващите от години твърдят, че хората от малцинствата трябва да бъдат интегрирани. Че представителите на кв.”Боровец” трябва да се назначават в полиция, държавна или общинска администрация. Нищо подобно не се случва, споделя бащата на Джафет - Седат М., който е бивш пълномощник в квартал “Боровец”. Той си спомня, че докато е бил на служба в общината, са го карали да издирва образовани млади хора от квартала.

Джафет споделя, че е подавал документи за работа в областната и общинската администрация. Бившият областен управител Ангел Коджаманов поел ангажимент да му помогне, но не успял. Като разберат че сме от “Боровец” почват да ни въртят. Назначават своите приближени хора. Това си е чиста дискриминация, заявава Джафет.

Според Седат М. младите и образовани хора не се задържат в “Боровец”. Те предпочитат да се заселват в другите квартали на града. Като цяло предпочитат да живеят в Кърджали и да не напускат страната. Малцина са тръгнали на гурбет. Освен за работа младите хора  от “Боровец” срещат проблем и с картотекирането си за жилища. Джафет чака за общински апартамент от десет години.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини