В квартал „Боровец” се подиграват на образованите

Необразованите жители на квартал “Боровец” в Кърджали, част от които се самоопределят като роми, а останалите като турци, сочат с пръст и се подиграват на изучилите се техни съкварталци. Те ги осмиват, защото са завършили средно или висше образование, а нямат работа. Дори младите хора вече са се отказали да образоват децата си. Това разказа за Кърджали бг вести Джафет  М.  Той е завършил специалност “Публична администрация” във Варненския свободен университет, но от 5 години е безработен. Вече има семейство и дете, но няма работа и жилище. За съкварталците си той е неудачник.

Джафет не единственият изучил се жител на квартала с население около 6000 души. Има около десетина млади хора, които са взели дипломи за висше или полувисше образование, но са без работа. Момчетата имат различни предпочитания към специалностите. Момичетата учат за медицински сестри. Само 2 девойки от пет завършили полувисше образование са си намерили работа.

Управляващите от години твърдят, че хората от малцинствата трябва да бъдат интегрирани. Че представителите на кв.”Боровец” трябва да се назначават в полиция, държавна или общинска администрация. Нищо подобно не се случва, споделя бащата на Джафет - Седат М., който е бивш пълномощник в квартал “Боровец”. Той си спомня, че докато е бил на служба в общината, са го карали да издирва образовани млади хора от квартала.

Джафет споделя, че е подавал документи за работа в областната и общинската администрация. Бившият областен управител Ангел Коджаманов поел ангажимент да му помогне, но не успял. Като разберат че сме от “Боровец” почват да ни въртят. Назначават своите приближени хора. Това си е чиста дискриминация, заявава Джафет.

Според Седат М. младите и образовани хора не се задържат в “Боровец”. Те предпочитат да се заселват в другите квартали на града. Като цяло предпочитат да живеят в Кърджали и да не напускат страната. Малцина са тръгнали на гурбет. Освен за работа младите хора  от “Боровец” срещат проблем и с картотекирането си за жилища. Джафет чака за общински апартамент от десет години.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
11 апр 2021
Последни новини