Отказваме волейболни турнири заради порутена зала

Милко Багдасаров

Милко Багдасаров, председател на волейболния клуб „Арда”-Кърджали

- Г-н Багдасаров, плажният волейбол в Кърджали бележи бурно развитие. Може ли да се говори за школа?

- Тази година плажният волейбол в Кърджали записа златна страница в своята история. Фактът, че наша двойка - Невен Нешев и Константин Митев, представи България и стигна до финал на такъв голям турнир като Чалънджър  във Варна, е голям успех. Досега най-доброто представяне на български тим бе четвърто място. Това бе един от най-силните турнири на Европа за тази година.

Покрай тази двойка се нароиха още и Кърджали се превърна в център на плажния волейбол. Не случайно ме избраха за председател на комисията по плажен волейбол към Българската федерация по волейбол.

Вървят нагоре и момичетата до 23 години. Те спечелиха балканска титла в Пловдив. Балканска титла завоюваха и момчетата от Кърджали Михал Костадинов и Тома Станков в Драма, Гърция. В Драма на полуфинал се класираха и момичетата Сибел Шефкет и Боряна Илкова.

Неповторимо преживяване е на тези международни състезания да чуеш българския химн и да видиш да се развява трикольорът.

Предстоят ни още турнири. Наша двойка отива на световното по плажен волейбол в Алания, Турция. Делчо Раев и Златан Йорданов ще ни представляват на този турнир за младежи до 21 години. Златан Йорданов е европейски вицешампион в тази възрастова група.

В началото на октомври две наши двойки отиват на балканиада за мъже в Турция.

Не са за подценяване и националните ни прояви. Победи постигнахме и на турнира, организиран от М-тел в Пловдив. Четирите наши мъжки двойки достигнаха до полуфинал. Това е прецедент в историята на волейбола в Кърджали. В центъра в Пловдив пред 1500 души показахме пълното превъзходство на кърджалийския волейбол.

Така че вече можем да говорим за кърджалийска школа.

- Известно е, че мъжкият отбор на „Арда” захранва основно двойките по плажен волейбол. Какво е състоянието на клуба като цяло?

- Нашият модел  става заразителен за клубовете в страната. Мнозина ни завиждат, че покрай плажния волейбол осъществяваме своята лятна подготовка. Това не само е безплатно, но привлича много финансиране. Повечето турнири са комерсиални и състезателите получават пари за участие. Привличат се и много спонсори, които помагат, макар и с неголеми суми.

Колкото до „Арда”, разчитаме на местната школа. Различаваме се от другите клубове, защото не привличаме легионери. Това прави по-евтина издръжката на клуба. В определени моменти те заслужават по-големи заплати. Затова и грандовете ги привличат.

Развиваме  школата от най-малките до най-големите. Залагаме и на девическия и женския волейбол. Надявам се слад време да участваме и в женския шампионат.

За съжаление финансирането не е достатъчно. Нашата издръжка в суперлигата е най- ниска. Влизат вече отбори с 3-4 пъти по-голям бюджет от нашия. Осигуряват им го общини и спонсори.

- Какво очаквате през този сезон от мъжкия волейбол в Кърджали?

- Зависи в какъв състав ще остане отбора. Очаквам да тръгнем силно. Нашите волейболисти са много добре подготвени от лятото. Надявам се да бъдем костелив орех за всички отбори в лигата.

- Базата е в окаяно състояние. Как се отразява това на клуба?

- Базата все повече изостава от изискванията на федерацията. Успяваме с козметични промени да влезем в час. Ако искаме да се развиваме, тя трябва да се ремонтира основно. Тази година изпуснахме участие в международните турнири. Предложиха на „Арда” играе  в европейски състезания, но ако бяхме приели, трябваше да играем в Самоков или Габрово, пред чужда публика. Залата просто не отговаря на европейските изисквания.

Интервю на Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини