Отказваме волейболни турнири заради порутена зала

Милко Багдасаров

Милко Багдасаров, председател на волейболния клуб „Арда”-Кърджали

- Г-н Багдасаров, плажният волейбол в Кърджали бележи бурно развитие. Може ли да се говори за школа?

- Тази година плажният волейбол в Кърджали записа златна страница в своята история. Фактът, че наша двойка - Невен Нешев и Константин Митев, представи България и стигна до финал на такъв голям турнир като Чалънджър  във Варна, е голям успех. Досега най-доброто представяне на български тим бе четвърто място. Това бе един от най-силните турнири на Европа за тази година.

Покрай тази двойка се нароиха още и Кърджали се превърна в център на плажния волейбол. Не случайно ме избраха за председател на комисията по плажен волейбол към Българската федерация по волейбол.

Вървят нагоре и момичетата до 23 години. Те спечелиха балканска титла в Пловдив. Балканска титла завоюваха и момчетата от Кърджали Михал Костадинов и Тома Станков в Драма, Гърция. В Драма на полуфинал се класираха и момичетата Сибел Шефкет и Боряна Илкова.

Неповторимо преживяване е на тези международни състезания да чуеш българския химн и да видиш да се развява трикольорът.

Предстоят ни още турнири. Наша двойка отива на световното по плажен волейбол в Алания, Турция. Делчо Раев и Златан Йорданов ще ни представляват на този турнир за младежи до 21 години. Златан Йорданов е европейски вицешампион в тази възрастова група.

В началото на октомври две наши двойки отиват на балканиада за мъже в Турция.

Не са за подценяване и националните ни прояви. Победи постигнахме и на турнира, организиран от М-тел в Пловдив. Четирите наши мъжки двойки достигнаха до полуфинал. Това е прецедент в историята на волейбола в Кърджали. В центъра в Пловдив пред 1500 души показахме пълното превъзходство на кърджалийския волейбол.

Така че вече можем да говорим за кърджалийска школа.

- Известно е, че мъжкият отбор на „Арда” захранва основно двойките по плажен волейбол. Какво е състоянието на клуба като цяло?

- Нашият модел  става заразителен за клубовете в страната. Мнозина ни завиждат, че покрай плажния волейбол осъществяваме своята лятна подготовка. Това не само е безплатно, но привлича много финансиране. Повечето турнири са комерсиални и състезателите получават пари за участие. Привличат се и много спонсори, които помагат, макар и с неголеми суми.

Колкото до „Арда”, разчитаме на местната школа. Различаваме се от другите клубове, защото не привличаме легионери. Това прави по-евтина издръжката на клуба. В определени моменти те заслужават по-големи заплати. Затова и грандовете ги привличат.

Развиваме  школата от най-малките до най-големите. Залагаме и на девическия и женския волейбол. Надявам се слад време да участваме и в женския шампионат.

За съжаление финансирането не е достатъчно. Нашата издръжка в суперлигата е най- ниска. Влизат вече отбори с 3-4 пъти по-голям бюджет от нашия. Осигуряват им го общини и спонсори.

- Какво очаквате през този сезон от мъжкия волейбол в Кърджали?

- Зависи в какъв състав ще остане отбора. Очаквам да тръгнем силно. Нашите волейболисти са много добре подготвени от лятото. Надявам се да бъдем костелив орех за всички отбори в лигата.

- Базата е в окаяно състояние. Как се отразява това на клуба?

- Базата все повече изостава от изискванията на федерацията. Успяваме с козметични промени да влезем в час. Ако искаме да се развиваме, тя трябва да се ремонтира основно. Тази година изпуснахме участие в международните турнири. Предложиха на „Арда” играе  в европейски състезания, но ако бяхме приели, трябваше да играем в Самоков или Габрово, пред чужда публика. Залата просто не отговаря на европейските изисквания.

Интервю на Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 11.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Без близките си хора ще се чувствате самотни и неудовлетворени. Те ви дават сили и подкрепят, което се отразява добре на духа ви. Намерете време и довършете задачите, които планирате за деня, без да се разпилявате в много посоки. Хранете се здравословно, не прекалявайте с алкохола и търсете изход в затрудненията си.
11 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Подхождате сериозно и отговорно към професионалните си ангажименти и това е чудесна предпоставка за бъдещите ви успехи. Имайте предвид нещата, които могат да изникнат в последния момент. Постарайте се да пестите силите си, и не се хабете заради чуждите грешки. Но и не натоварвайте околните с излишни приказки.
11 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Още преди да се захванете с конкретни действия обмислете всяка своя стъпка. Не действайте прибързано, за да не изпуснете златна възможност. Ако се колебаете дали да поискате съвет или не по - добре изберете първото.
11 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Съсредоточете се. Витаете някъде и пропускате важни неща. Не взимате присърце критиката на околните, но в случая е полезно да се вслушате в думите им. У дома ви очаква спокойствие и не е чудно ако се изкушите да не го напускате. Все пак не винаги най-лесният избор е най-добрият.
11 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ситуациите ще се менят динамично и ще ви поднесат вълнуващи моменти. Емоциите ще са в повече, но не разкривайте сърцето си пред хора, които малко познавате. Това ще ви спести неприятности, защото със сигурност в обкръжението ви има хора, които мислят различно от вас. Вечерта ще се разтоварите от стреса по свой начин.
11 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Опитайте да владеете емоциите си днес. Във важен момент ще се наложи да разчитате главно на трезвата си преценка. В противен случай ще имате сериозни неприятности. Няма да ви е трудно да предвиждате събитията и да се подготвите адекватно. Нужно ви е малко спокойствие и търпение за да постигнете целите си.
11 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
С проявената от вас активност ще подобрите финансите си и не на последно място отношенията с близките ви. Навреме ще свършите плануваното и дори повече от това, което сте предвидили, така, че да ви остане време и за почивка. Вгледайте се в партньора си, отгатнете желанията му и му помогнете да ги постигне.
11 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Здравословни проблеми на близък човек ще занимават мислите ви днес. Запазете спокойствието си, всичко е преодолимо. Прекарвайте повече време на чист въздух и търсете компанията на приятни, не натоварващи ви хора. Също така се пазете от недоразумения и не давайте мнение, без някой да иска това от вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Стремежът ви към предизвикателства и приключения ще ви въвлече в интересни ситуации днес. Възможно е да ви се открият нови и неподозирани възможности за реализация. Находчивостта и трезвата ви преценка ще ви помогнат да направите най-добрия избор.
11 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вероятно мнозина от вас копнеят за почивка и при малко повече късмет днес ще успеят да си я осигурят. С дипломатичност и находчивост ще съумеете да заобиколите някои на пръв поглед неотложни ангажименти и ще откраднете този ден само за вас.
11 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Професионалната ви работа се развива успешно. Проектът ви ще бъде одобрен и финансиран от високопоставено място, и това ще ви даде възможност за бъдещо развитие. Не пренебрегвайте и помощта, която ви се предлага от колега, много скоро може да имате нужда от нея.
11 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Различни по вибрации емоции ще насищат деня ви, но е сигурно, че няма да скучаете. Очакванията ви са за повече във финансовата сфера, но бъдете доволни и от това. Предпазливостта ще ви бъде полезна във всяко едно отношение. Не пренебрегвайте чувствата на човека до вас, отнесете се с уважение, ако не погледът ви е насочен другаде.
11 апр 2021
Последни новини