Бум на съдебни дела чака строителни предприемачи в Кърджали

Митко Синабов

Бум на съдебни дела срещу строителни предприемачи се очаква в Кърджали. Собственици на парцели се канят да съдят дюлгерите за това, че не са изпълнили договорите си и не са завършили градените върху  имотите им жилищни кооперации, съобщи за Кърджали бг вести строителният експерт Митко Синабов.

Повечето нови сгради в града се вдигаха върху частни парцели. Собствениците им се договаряха с предприемачите да получат срещу земята апартаменти  и магазини, но това в много кооперации не се случи. Дузина са новите блокове, които в обозримо няма да бъдат завършени. Почти всички са в панелната спалня „Възрожденци”.

Икономическата криза удари силно строителния бранш в Кърджалийско. През пролетта броят на непродадените жилища в града достигна 500. Почти всички малки фирми фалираха или се пренасочиха към дребни ремонти. Повечето не подновиха разрешителните си в строителната камара. От близо 100 фирми в региона голяма част вече не съществуват.

Големите фирми също изпитват затруднения. Забавянето на плащанията от страна на държава и общини ги принуди да освобождават много работници. Липсата на поръчки също.

Все още мощни местни фирми успяват да намерят мераклии за апартаментите си в центъра. Продължават да строят Саварона и Балканстрой. Те обаче са като бели лястовици.

Фалит претърпяха и повечето агенции за недвижими имоти. Оцелелите пък свиха драстично щатовете.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини