Байрам и Девети в едно, мюсюлмани и червени празнуват

 
Червен подрък за Байрама

Рано сутринта улиците на малките градове и селата в Кърджалийско опустяха. Много магазини в областния град останаха затворени. В 7,30 часа започна празничната молитва за Рамазан Байрама. В 8 часа имамът на Кърджали обяви настъпването на големия мюсюлмански празник.

Джамията в областния град се оказа тясна да побере стотиците богомолци. Мнозина се молеха отвън, постлали килими и одеяла. От високоговорителя се разнасяше словото на имама. Тумби роми обикаляха и чакаха с нетърпения за да получат подаяния от мюсюлманите.

В своята проповед районният мюфтия Бейхан Мехмед разказа историята на Байрамите, чието начало е поставано от пророка Мохамед през 622 г. Байрамите искат отдаденост, да бъдем искрени. Тъй като мюсюлманите са добри като ангели по време на постите на рамазана, Аллах ги дарява с Байрам, каза районният мюфтия. Той не пропусна да отбележи, че след атентатите от 11 септевмри 2001 г. светът е обхванат от ислямофобия. На път е това да стане световна политика, предупреди Бейхан Мехмед.

След края на празничната молитва дворът на джамията се изпълни с хора. Деца целуваха ръцете на излизащите богомолци, получаваха бонбони и дребни монети. На този ден според мюсюлманската традиция се дава прошка и милостиня.

Да поздравят богомолците и кмета Хасан Азис дойдоха членът на Националния партиен съвет на БСП Назми Мюмюн и част от ръководството на местната й партийна централа. Назми Мюмюн връчи на градоначалника на Кърджали Хасан Азис сувенир, украсен с две цветя - българска червена роза и турско лале. Той подчерта, че днес много българи отбелязват Деня на социалистическата революция и е хубаво, че този празник съвпада с Рамазан Байрама. В това виждам добра поличба за успех на социалната идея, каза Назми Мюмюн. Той подари на председателя на Висшия мюсюлмански съвет Шабанали Ахмед пано с калиграфски текст от Корана.

Рамазан Байрамът е повод всички общности в Кърджали да покажем уважение една към друга. Това е време когато демонстрираме нашата отговорност към род и родина. Кърджали е част от България и никой няма право да ни отделя нито по политически, нито по религиозен признак. Празникът показва, че сме над дребните партийни интереси на дребно мислещи хора, каза за Кърджали бг вести кметът Хасан Азис.

Георги Кулов

 

На Байрама просията е добър бизнес
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини