Студентите предпочитат Кърджали заради кризата

проф. Людмил Спасов

Почти всички места във филиала „Любен Каравелов” на Пловдивския университет в Кърджали са заети.  При прием от 245 бройки, след третото класиране са попълнени 215. Все още има студенти, които очакват да попаднат в предпочитана специалност, което ги кара да не бързат да се запишат. Прогнозите на ръководството са, че до дни всички места ще бъдат заети.

Над 450 млади хора кандидатстваха тази година за филиала в Кърджали. На предварителния изпит интересът не бе за подценяване - над 260 кандидати.

Все повече зрелостници в Кърджали и региона предпочитат да учат във филиала „Любен Каравелов” на Пловдивския университет  в областния център. Така те спестяват средства на родителите си.  В условията на криза, когато все повече хора остават без работа, обучението на младежите в родния град се оказва спасително. Това е една от причините за големия наплив на студенти към филиала в Кърджали.

Другата причина за интереса е добрия подбор на преподаватели. Сред лекторите са утвърдени не само в страната, но и в чужбина професори като Цветана Георгиева, Милен Семков, Надя Грозданова. С безпорен авторитет са и преподаватели от Пловдив и Варна, които четат лекции по най-предпочитаните специалности. Това кара много студенти не само от региона, но и от Хасковско, Димитровградско, Старозагорсско да учат  тук.  Има кандидати дори от Варна.

Според директора на филиала проф.д-р Людмил Спасов, най силен е интересът към специалността „Стопанско управление”.  Всичките 70 бройки са запълннени още на първо класиране.    Местата в специалносттите” Туризъм”, ”Екология” и „Начална училищна педагогика” също.

Все още има свободни бройки в специалностите ”Български и английски” и „Български и история”. Но записването върви добре.

Общо 6 са специалностите във филиала. Попълването им е по-успешно, отколкото в Университета майка, сочи информация от Пловдив. Тази година много вузове обявиха много голям прием. Общият брой на заявените места надхвърля броя на зрелостниците. Затова почти  всички големи университети изпитват трудности при попълването на обявените места.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини