Овчаров поиска главата на шефа на музея заради Перперикон

Българският Индиана Джоунс проф.Николай Овчаров поиска главата на шефа на Историческия музей в Кърджали Павел Петков, заради неуредиците на Перперикон. Археологът и музейният шеф се скараха за пари. Ябълката на раздора са приходите от билети на скалния град. Преди няколко месеца Общинския съвет в Кърджали даде правото на Историческия музей да се разпорежда със средствата и те да се насочват за развитие на инфраструктурата на обекта и научни изследвания. Само за зимния сезон приходите са 70 000 лв.

Историческият музей в Кърджали не се справя със стопанисването на Перперикон, смята археологът Николай Овчаров. Пред Българското национално радио той заяви „Доходите са не малки от 1 август миналата година. Хаосът на Перперикон става все по голям. Сергиите са хиляди, особено в съботно-неделните дни. Няма почистване на обекта. Няма добро направляване на туристите”.

Павел Петков използва трибуната на агенция „Фокус” за да обяви коствено опонента си. Той съобщи, че от началото на разкопките на Овчаров досега нито лев не е вложен в Перперикон за социализация. Проектът за консервация е спрян миналата година. Една от целите му е да оформи подходите за туристи и се поставят указателни табели. Разкопките на българският Индиана Джоунс продължават вече десет години, но техния ръководител не е направил нищо за туристите, коментират музейни специалисти.

Запознати твърдят, че опит за далавера спря европейски проект по програма ФАР за изграждане на посетителски център и социализация на Перперикон. Парите по проекта бяха замразени през декември. Остана огромен изкоп в подножието на скалния град ,който е опасен за туристите.

Неуредиците около Перперикон излязоха наяве този туристически сезон, когато посетители паднаха и счупиха крак заради липса на дървени скари на пътеката за обекта. И Петков и Овчаров мълчат за това,кой е трябвало да обезопаси през последните десет години Перперикон.

Георги КУЛОВ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини