Спасиха изгубило се в Рила семейство

Планински спасители са открили загубило се семейство от трима души в Мальовишкия дял на Рила. Туристите са в добро здравословно състояние, но са били излезли в планината без необходимата екипировка. За случая разказа дежурният в Планинската спасителна служба Камен Якимов:

„Едно семейство със своя племенник решава, че са се загубили някъде късно вечерта, към 21.45 часа и чрез своя приятелка подадоха сигнал към нас. Установихме, че са се загубили в района на Ръждавица, към т. нар. Свинско и Йончево езеро и не могат да намерят пътеката. Районът там е с изгоряла гора от преди няколко години. Пътеките не си личат. Маршрутът не е много популярен. Това допълнително е подпомогнало да не могат да намерят пътя. След като се установи, че със собствени сили няма да могат да се оправят, беше подаден сигналът на колегите от база Боровец, които организираха една група. Тръгнаха. Междувременно времето започна да се влошава. Оказа се, че загубената група не е подготвена като екипировка за планината. Нямали са подходящи дрехи, никакви осветителни средства. Бяха посъветвани да изчакат спасителите там, докато се появят в района и предприемат активни действия. Откриха ги някъде към 00.30 часа. Към 02.00 часа ги „доставиха" до Централно-планинска школа, където е била колата им и с това инцидентът е приключил".

Ясно е било рано тази сутрин в Пирин, няма мъгла и на връх Ботев, в останалите български планини е облачно и мъгливо. От Планинската спасителна служба съветват днес да не се ходи по планините, тъй като времето не е подходящо за туризъм, променливо е, а се очакват и гръмотевици.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини