"Мона Лиза" разкри нови тайни

"Мона Лиза" и шест други портрета, нарисувани от Леонардо, разкриха нови тайни за техниката на художника, благодарение на научни изследвания, които показаха състава и дебелината на всеки нанесен слой боя, съобщи АФП.

За да бъдат смекчени контурите и преходите между светлина и сянка, по лицата са нанасяни свръхфини слоеве боя, допълва БТА.

Новите анализи на екипа на Филип Уотер от лабораторията на Центъра за изследвания и реставрация на френските музеи, уточняват как се осъществява деликатната градация на тоновете с техниката сфумато.

Специалистите анализират седем картини на Леонардо да Винчи, без да ги свалят от стените, където са местата им в Лувъра. Това са "Мона Лиза", "Благовещение", "Мадоната на скалите", "Дамата с огърлицата", "Свети Йоан Кръстител", "Бакхус и Света Ана", "Мадоната с младенеца". Те изучават главно лицата, които са емблематични за техниката сфумато.

За да определят състава и дълбочината на всеки слой боя на деветте лица, сред които и това на Мона Лиза, те използват флуоресцентен спектрометър, за който не е необходимо да се взима проба от картините. При него платната се облъчват първо с рентгенови лъчи, а след това се събира остатъчното "флуоресцентно" лъчение, изпускано от материята.

Сенките по лицата са получени с няколко техники, характеризирани от нанасяне на фини слоеве прозрачен лак, от естеството на боите или добавките. При лака слоевете са с дебелина от 1 до 12 микрона и са невидими за човешкото око. Общата им дебелина не надхвърля 30 до 40 микрона.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини