22 °C

Създадоха микроскопична Мона Лиза върху квантово платно с ширина един човешки косъм

Известната картина Мона Лиза на Леонардо да Винчи бе пресъздадена в миниатюра върху “квантово платно” с дебелината на човешки косъм.

Физици използвали лазери, за да създадат репродукция на шедьовъра на Леонардо в ултраохладено петно от газообразна квантова материя.

Произведението било нарисувано чрез лазерно проектиране на прочутото изображение под микроскоп, за да стане миниатюрно, а след това резултатите били записани.

Лазерът взаимодейства със странните свойства на квантовата материя, за да промени плътността на атомите, създавайки по този начин пискели с различни сенки.

Изследователите копирали редица други изображения с помощта на същата техника – включително Звездна нощ на Ван Гог и снимка на един от квантовите физици.

Учените от университета в Куинсланд, създали миниатюрното произведение на изкусвото като охладили рубидиев газ до едва няколко милиардни от градуса над абсолютната нула – най-ниската възможна температура.

Газът не замръзва тъй като е твърде разреден, вместо това се държи като петно от газообразна квантова материя.

“Поставихме изображението върху прожектор, осветен от лазер, но вместо да го прожектираме в голям мащаб, ние го изпратихме наобратно чрез микроскоп, за да го направим миниатюрно ”, казва Тайлър Нийли, участник в изследването.

“Светлината отпечатва изображението на площ с щирина около 100 микрона”, добавя той.

Дебелината на човешкия косъм е между 17 и 181 микрона, което прави картината почти невидима с просто око – всеки пиксел от нея е с ширина едва 50 атома.

Странната квантова материя съставляваща платното, е вид конзензат Бозе-Айнщайн – мистериозното пето състояние на материята, наред с твърдите тела, течностите, газовете и плазмата.

Тя се образува когато материята се доближи до абсолютната нула, когато атомите почти не се движат един спрямо друг, а се струпват заедно и се държа така като че ли са едно цяло.

Тези матерали имат странни квантови свойства.

Нийли и колегите му изследвали тези необичайни свойства, когато открили че могат да творят нов вид изкуство, макар първоначалната им цел да била да разберат по-добре поведението на течностите.

“Надяваме се да добием нови познания за това как ежедневието ни произтича от микроскопичния квантов свят, за да разработим нови квантови технологии. А междувременно успяхме да създадем най-малкото в света произведение на изкуството”, казва Нийли.

Техниката разчита на странните квантови свойства на кондензата на Бозе-Айнщайн, докато атомите не бъдат измерени, те нямат определена позиция, а се държат като разпръстнати из системата.

Когато изследователите насочили лазери към материята, светлината помогнала за измерване на системата, разкривайки че атомите не се намират там където е насочен лазерът.

Атомите се концентрират в по-тъмните региони от изображението и създават произведение на изкуството.

Светлосенките в изображението отразяват плътността на атомите.

Макар полученото произведение да а е черно-бяло, изследователите могат да създадат и цветни версии чрез три различни изображения – синьо, зелено и червено, като след това ги комбинират с помощта на компютър.

Тези първоначални изображения демонстрират потенциала на квантовата материя като нов материал, с които могат да се създават произведения на изкуството.

Източник: dailymail.co.uk
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Поддържайки коректни взаимоотношения с хората около вас, делата ви ще се развиват по начина, който желаете. Без излишни вълнения ще работите по тях, осигурявайки си добро присъствие на професионалната сцена. С конструктивно мислене и подход ще заемете активна позиция, насочена към пропуските в организацията и управлението на нещата, които зависят от вас.
18.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Съмненията ви в нещо или някого не ви оставят и това внася напрежение в живота ви. Изчистете проблема, каквото и да ви струва това. Мислете позитивно и погледнете на всичко откъм добрата му страна. Но нито за миг не се съмнявайте в себе си. Имате много основания да сте доволни от това, което сте постигнали.
18.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едно нововъведение значително ще ви улесни в работата ви. Не се поддавайте на мрачни мисли и вярвайте в скорошния си успех. Бъдете сигурни, той няма да закъснее. Негов предвестник са добрите новини, които ще получите, а също и случващото се. Печалбите ви ще са в пъти повече, отколкото, ако бяхте останали пасивни и чакащи.
18.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ако се чувствате добре под светлината на прожекторите, то днес е вашият ден. Постоянно ще бъдете в центъра на вниманието, а компетентната ви преценка ще се котира високо. Не се заблуждавайте, че ви надценяват. Просто всичко днес ви върви и това ви личи.
18.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умеете да навеждате другите на своите мисли и успешно ще решите свой проблем. Ще ви повярват, но ако не сте искрени, ще съжалявате в последствие. Оставете нещата, които не са ви ясни на специалистите и се заемете със силните си страни. Развийте потенциала си и ще се гордеете с постиженията си.
18.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Ангажиментите, които ви занимават са прекалено много. Изкушението да се измъкнете от всичко е голямо, но не и за вас. Не избягвайте сериозните задължения, ще си помогнете много, ако се справите с тях още днес. Денят ще ви донесе приятни емоции, свързани с осъществяване на ваша мечта.
18.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Бъдете реалисти и не хранете очаквания, които няма да се случат днес. По-важно е да покажете стабилното си присъствие там, където сте, като заложите на опита, знанията и авторитета си. Ще има развития за бизнеса и връзката ви, но всичко по реда си. Любознателните от вас ще научат интересни детайли по тема, която ще ги вълнува в бъдеще.
18.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Стремежът ви към нови и непознати неща ще се задълбочи и ще ви подтикне да вземете по-смели решения. Ако подобрите общителността си и станете по-толерантни към мнението на другите ще имате успехи. Здравословно състояние на близък човек ще ви притесни и вечерта ще търсите компанията на приятели и на хора, с които да се отморите.
18.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Сериозността на задачите ви изисква да сте повече отговорни към работата си, за да приключи деня ви успешно. С реален поглед върху събитията, ще се възползвате от даденостите и ще ги накарате да работят за вас. За другите може и да е трудно осъществимо, но вие ще го направите елегантно и с резултат.
18.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Проявете разбиране към мисленето на хората, с които участвате в реализацията на общ проект и няма да съжалявате. Добронамерено изчистете спорните моменти и ускорете сроковете, можете да се справите. Излъчвате увереност и стабилност, която се отразява добре на всички около вас.
18.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Служебни, бизнес и здравословни въпроси ще стоят пред повечето от вас днес. Цените времето си и не бихте желали да губите от енергията си в празни приказки и действия без резултат. Позициите ви на работното място ще се стабилизират, което е глътка свеж въздух за напрегнатото ви ежедневие.
18.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
С делови и точни действия ще привеждате в ход програмата си, запазвайки и доброто си настроение. В открит разговор ще изчиствате недоразуменията и ще разработвате новите си идеи в движение. Ангажираността ви с чужди проблеми няма да ви тежи, отличната ви форма и желание за взаимопомощ са очевидни.
18.09.2019
Последни новини