Туристка нападна Мона Лиза, но картината "оцеля"

Охраната в Лувъра е задържала руска туристка, която е запратила празна чаена чаша по най-известната картина в света - Мона Лиза, пише в. "Дейли мейл".

Жената, прехвърлила 30-те, е купила тежката порцеланова чаша малко по-рано от магазина за сувенири в музея. Около 40 души са наблюдавали прочутата творба на Леонардо да Винчи, когато туристката е хвърлила чашата над главите им. Съдината е отскочила от бронираното стъкло и се е разбила на пода. Говорител на музея е обяснил, че няма нанесени поражения върху картината, тъй като бронираното стъкло е с дебелина два сантиметра. 

Творбата освен това има допълнителна защита от вибрации и влага. "Това е една от най-добре пазените картини в света и ще е необходимо повече от една добре насочена чаена чаша, за да се повреди", е заявил говорителят. 

Жената е била заловена от охраната на Лувъра и е предадена на полицията. Туристката е останала в полицейското управление и е била подложена на психологическа оценка. Лекарите се опитват да преценят дали тя не страда от синдром на Стендал - рядко състояние, което предизвиква замайване, объркване или агресия при вида на произведения на изкуството.

Миналата година жена с червило целуна и остави отпечатък върху картина на американския художник Кай Туомбли, която бе показана на изложба в Авиньон. Предишното нападение срещу творба в Лувъра бе през 1998 г. Тогава професор по математика атакува с чук статуя на римския философ Сенека, припомня изданието. 

Мона Лиза е била нападана и преди. През 1956 г. прочутата творба бе повредена от вандал, който изля киселина върху нея, докато тя бе на показ в музея в Монтобан, Франция. Същата година мъж от Боливия хвърли камък по картината и повреди платното под левия лакът на Мона Лиза.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини