Край на пиратките по сергиите

Край на пиратките по сергиите. Това решиха депутати от вътрешната комисия на второ четене на промените в закона за боеприпасите. Въвежда се категоризация на пиротехническите изделия, които ще могат да се продават само от лицензирани търговци с разрешение от МВР, предаде АСН.

Разрешава се пренасянето на до 10 пиратки и то от най-малка мощност. Другата важна промяна в закона задължава собствениците на газови пистолети да уведомят шефа на районното полицейско управление, че са си закупили такова, в противен случай то става нелегитимно. МВР трябва да бъде уведомено и ако си закупите пневматична пушка с над 24 джаула ударна сила. Така на практика евтините пушки от Китай, които се търгуват за по 20 лева, ще се продават безконтролно.

Депутатите решиха още, че всеки, който иска да има газов или боен пистолет, трябва да има тапия за основно образование. "За да получиш шофьорска книжка също е задължително да имаш диплом за средно образование", мотивира промяната зам.-председателят на вътрешната комисия Красимир Ципов.

Против това се обявил само депутатът от ДПС Христо Бисеров, но след обсъждане с колегите си, и той е гласувал "за". Бисеров е поискал и занижаване с 10 пъти на глобите за притежание, употреба, съхранение и транспортиране на боеприпаси. Този текст обаче ще бъде обсъден на извънредното заседание на вътрешната комисия следващата седмица.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини