Пълна забрана на внос на руски петрол се предлага в новия пакет санкции на ЕС

Пълна забрана на внос на руски петрол в ЕС до края на годината - това е едно от предложенията в шестия санкционен пакет срещу Русия на Европейската комисия, който бе обявен от нейната председателка Урсула фон дер Лайен пред пленарната зала на Европейския парламент в Страсбург.

Фон дер Лайен поясни, че става дума за всякакъв петрол - от морски залежи, по тръбопроводи, суров и рафиниран.

Същевременно тя допълни:

„Ние ще гарантираме, че спираме руския петрол поетапно, което ще даде възможност на нас и нашите партньори да осигурим алтернативни доставки. В същото време трябва много да внимаваме, за да минимизираме въздействието върху световните пазари. Затова ще спрем суровия петрол от Русия в рамките на 6 месеца, а рафинираните продукти - до края на годината."

„Сбербанк“ и други руски банки ще бъдат изключени от системата SWIFT. В санкционния списък влизат и руски офицери от висок ранг, както и военни, виновни за кланетата в Буча и обсадата на Мариупол.

„Това изпраща още един важен сигнал за всички извършители от Кремъл - знаем кои сте, ще ви държим отговорни, няма да ви се размине."

Три големи руски телевизии няма да могат да разпространяват съдържанието си в ЕС, също така Русия няма да може да ползва счетоводни, консултантски и лобистки услуги от Общността. За да влезе в сила, предложението на Комисията трябва да бъде одобрено от Съвета на ЕС.

 

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ve
    Venom
    2 0
    16:34, 4 май 2022
    Малко им са санкциите на руските орки, това е все едно бълха ухапала .
Последни новини