Криза за места в яслите и забавачките в Кърджали

Елисавета Кехайова

Остър недостиг на места има в яслите в Кърджали. Пълни са и детските градини. Общината оглежда три терена в квартал „Възрожденци” за изграждането на нови детски заведения. Това заяви пред журналисти кметът на Кърджали Хасан Азис. Той каза още, че през 1997 г. хората масово са напускали града. Имало е демографски срив. Тогава са закрити много детски градини.

Проверка на „Кърджали бг вести” показа, че затворените детски заведения са основно в централната част на града. В едно от тях днес се помещава филиалът на Минногеоложкия университет „Св.Иван Рилски”, в друго е настанен шивашки цех, а трето бе съборено, за да се изгради хотел.

Днес в Кърджали има единадесет детски градини, съобщи зам.-кметът Елисавета Кехайова. Тя поясни, че освен в яслите, недостиг на места има и за децата в предучилищна възраст. Градините ни са свръхпълни. В тях са настанени 2335 деца. В яслените групи до 3 г. имаме 223 деца, каза още Кехайова. За да се реши на първо време проблема откриват две яслени групи в детска градина „Дъга” и една в „Орфей”.

Според Кехайова матералната база е недостатъчна преди всичко в квартал „Възрожденци”, където живеят много млади хора. Тук има само две детски градини. Търси се парцел в района на Пасарелката. Архитектите на общината вече са огледали три терена. Финансирането на строителството ще се осигури от общинския бюджет.

Общината е внесла проект по оперативна програма „Регионално развитие” за основен ремонт на детските градини „Райна Княгиня”, „Максим Горки” и „Чайка”, каза още Кехайова.

Георги КУЛОВ

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини