Кърджали опашкар по брутен вътрешен продукт

Петър Денев

Брутният вътрешен продукт на глава от населението на Южен централен район за планиране, в който влизат Кърджалийска и Хасковски области, е десет пъти по малък от средния за Европейския съюз. Той възлиза на 6936 лева при 29 700 евро за ЕС. По този показател Южен централен район за планиране е едва на четвърто място в страната от общо шест района. Това съобщи в Кържали главният секретар на Българска стопанска камара Петър Денев.

Той каза още, че в Европа има 276 региона. Последните десет местта по Брутен вътрешен продукт се заемат от 6 български, 3 румънски и 1 полски регион за планиране.

В България на глава от населението се пада една трета от Брутния вътрешен продукт за Европейския съюз, съобщи още икономистът.

Ние сме заети да окайваме икономическото си положение. Приличаме на болен човек, който говори само за болести. Трябва да търсим позитивните новини.

Колко медии отбелязаха, че фирма „Инса ойл” от град Раковски въведе водеща технология, която е сред трите най-успешни в света пита Петър Денев. Той дава за пример и „Хелиос металург” от Пловдив,която  всяка година осъвременява технологиите си и отговаря на високите европейски изисквания. ОЦК в Кърджали също въвежда водеща за Европа технология.

Георги КУЛОВ

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини