Кмет мюсюлманин фен на православен хор

Марин Владинов

Кметът на Кърджали Хасан Азис, който е ортодоксален мюсюлманин сунит, е фен на църковно-славянската музика. Той подпомага хора към храма „Свети Георги” в Кърджали. Църковният хор към храма радва и мен и всички кърджалийци с високото ниво на песнопенията. Имате висок усет към църковната песен. Тя е част от нашата душевност, каза градоначалникът, който вчера посрещна хористите след успешното им представяне на международен фестивал в Поморие.

Фестивалът за православна музика „Св. Богородица” се провежда за седми пореден път в Поморие. Тази година в него участваха 42 състава от седем страни, сред които България, Сърбия, Русия, Молдова. Формациите са били от камерни до огромни хорове. Участниците достигнаха 900 души, съобщи ръководителят на кърджалийския хор Марин Владинов.

Формацията от Кърджали получи няколко престижни награди за участието си. Тя се явява за втори пореден път благодарение на помощта на кмета Хасан Азис, който пое пътните разноски. Общината ще помага и в бъдеще, врече се градоначалникът.

Кметът на Кърджали не за първи път привлича вниманието с толерантното си отношение към християнската църква. Той всяка година участва в шествието за Йорданов ден със своя приятел - енорийския свещеник отец Петър. Подари на храма „Свети Георги” хоругви. Всеки гост на градоначалника задължително посещава църквата и джамията в Кърджали.

Георги КУЛОВ

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини