Матурите: в Езиковата най-добри по български

Учениците от Езиковата гимназия постигнаха най-добър резултат на тазгодишните матури по български език и литература – 5,46. След тях се нареждат девойките от професионалната гимназия по икономика „Алеко Константинов” с 5,31 и зрелостниците от СОУ „Отец Паисий” с 5,00. Веднага след тях, изпреварвайки другите градските училища, се класират СОУ „В.Левски" – Ардино с 4.94 и СОУ „Отец Паисий"- Кирково с успех много добър 4.89.

Тази година е третата поред, в която зрелостниците държат матури по български език и литература и избран от тях предмет.

В класацията по предмети най-висок е резултатът по биология и здравно образование - много добър 4.64, следва математика с резултат 4.62, на трето място е история и цивилизация със среден успех добър 4.29, следва български език и литература - добър 4.06 и с добър 3.81 се след тях е география и икономика.
Отново училищата с профилирани паралелки показват най-високи резултати, а професионалните гимназии са на по-задни позиции. Причините според шефа на РИО Емилия Владева са две - поради по-слабата подготовка, с която учениците постъпват още след 8 клас и поради факта, че общообразователните предмети се изучават в първите две години и малко през третата. А в четвъртата, най-важна година, учат само специални предмети. „Мисля, че в този аспект нещата ще се променят след приемането на новия закон за образованието, когато за професионалните гимназии вторият матуритетен предмет ще бъде по професията", коментира Владева.
Традиционно високи са резултатите от изпитите по предметите от Философски цикъл – много добър 4.67, чужд език - много добър 4.85, и химия – много добър 5.30, но там се явиха между 5 и 12 ученици, които имат сериозна предварителна подготовка за кандидатстудентски изпит.
Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини