5 °C

Роми се правят на дебили за пари

Роми в Кърджали представят децата си за дебили, опитвайки се да вземат помощи за инвалидност. Те ги водят на психиатър и искат да бъдат освидетелствани. Целта е да получат решение от Трудово експертна лекарска комисия /ТЕЛК/, че малчуганите са олигофрени. За това майките получават двойно по-големи суми, като родители. От Социално подпомагане пък изплащат т. нар. интеграционни надбавки. Освен това ромите се опитват да спрат децата си от училище, като същевременно продължат да получават детски.

Тази тенденция се наблюдава от две години в Кърджали, алармират психиатри. Според д-р Недялка Андреева само при нея са се опитали да пробият около 30 семейства от града и село Перперек. Тя обаче ги отрязала. Напоследък опитите почти секнали.

Ромите предварително наговарят децата си как да се държат. Малчуганите влизат с пръст в уста. Сядат и започват да се поклащат напред-назад на стола. Не говорят с лекаря. Отказват всякакви опити да бъдат тествани за олигофрения. Ако, недай си боже, изтърват дума, те са нахоквани жестоко от майка си. Веднага след като излязат от психиатричния кабинет обаче, те стават контактни и оживено обсъждат с родителите поведението си.

Усъмних се преди време при поредният опит да бъда подведена, разказва д-р Андреева. Малчуганът отказваше всякакъв контакт. Показвах му картинки на животни. Той обаче само се поклащаше с пръст в уста. Ако бе олигофрен, щеше да се опита да определи нарисуваното. Дори да изпита радост от това. Не изключвам възможността да е имало успешни опити да бъда заблудена аз или мои колеги, подчерта д-р Андреева.

Ако пробият при психиатъра, следващата стъпка е експертната лекарска комисия. Това се прави в специализзиран ТЕЛК в Стара Загора.

От Социално подпомагане са категорични, че при тях не са попадали ромски деца с олигофрения. Явно ситото през комисиите е сериозно, споделят социалните работници. Ако все пак такова решение мине през ТЕЛК, то може да бъде обжалвано пред Националната експертна лекарска комисия и държавата няма да бъде ощетена.

В Клуба на инвалидите в Кърджали твърдят, че роми с олигофрения не са търсили тяхната помощ. Имаме само българчета и турчета предимно с церебрална парализа. От ромите никой не ни е търсил. Може би не виждат далавера при нас или нямат надлежните документи, обяснява координаторът Шенай Бекир.

Георги КУЛОВ

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини