11 °C

Роми се правят на дебили за пари

Роми в Кърджали представят децата си за дебили, опитвайки се да вземат помощи за инвалидност. Те ги водят на психиатър и искат да бъдат освидетелствани. Целта е да получат решение от Трудово експертна лекарска комисия /ТЕЛК/, че малчуганите са олигофрени. За това майките получават двойно по-големи суми, като родители. От Социално подпомагане пък изплащат т. нар. интеграционни надбавки. Освен това ромите се опитват да спрат децата си от училище, като същевременно продължат да получават детски.

Тази тенденция се наблюдава от две години в Кърджали, алармират психиатри. Според д-р Недялка Андреева само при нея са се опитали да пробият около 30 семейства от града и село Перперек. Тя обаче ги отрязала. Напоследък опитите почти секнали.

Ромите предварително наговарят децата си как да се държат. Малчуганите влизат с пръст в уста. Сядат и започват да се поклащат напред-назад на стола. Не говорят с лекаря. Отказват всякакви опити да бъдат тествани за олигофрения. Ако, недай си боже, изтърват дума, те са нахоквани жестоко от майка си. Веднага след като излязат от психиатричния кабинет обаче, те стават контактни и оживено обсъждат с родителите поведението си.

Усъмних се преди време при поредният опит да бъда подведена, разказва д-р Андреева. Малчуганът отказваше всякакъв контакт. Показвах му картинки на животни. Той обаче само се поклащаше с пръст в уста. Ако бе олигофрен, щеше да се опита да определи нарисуваното. Дори да изпита радост от това. Не изключвам възможността да е имало успешни опити да бъда заблудена аз или мои колеги, подчерта д-р Андреева.

Ако пробият при психиатъра, следващата стъпка е експертната лекарска комисия. Това се прави в специализзиран ТЕЛК в Стара Загора.

От Социално подпомагане са категорични, че при тях не са попадали ромски деца с олигофрения. Явно ситото през комисиите е сериозно, споделят социалните работници. Ако все пак такова решение мине през ТЕЛК, то може да бъде обжалвано пред Националната експертна лекарска комисия и държавата няма да бъде ощетена.

В Клуба на инвалидите в Кърджали твърдят, че роми с олигофрения не са търсили тяхната помощ. Имаме само българчета и турчета предимно с церебрална парализа. От ромите никой не ни е търсил. Може би не виждат далавера при нас или нямат надлежните документи, обяснява координаторът Шенай Бекир.

Георги КУЛОВ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В забързано темпо ще минава деня ви. Използвайте енергията си за да отхвърлите повече работа, имате всички шансове за придобивки от финансов и личен характер. Ще се имате вниманието на човек, когото уважавате, и с когото ви е приятно да сте. Семейството ще ви подкрепи в предстояща надпревара с вяра в победата ви.
25 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорни и в добра кондиция, ще свършите повече от задачите си днес, независимо, че не ви липсва и желание за развлечения. Някои от вас ще открият за себе си своето ново поприще, на което ще посветят енергията си с удоволствие. Денят се свързва и с придобивки, най-вече за дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Подтиквани от свои мисли и планове, ще търсите пътища, чрез които да ускорите развитието на делата си. Всичко е във възможностите ви, поставили сте си реализуеми цели и ще работите за тях. Други от вас ще са изкушени от възможността да се забавляват и няма да се колебаят дълго.
25 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви е чудесно днес, а това е един необходим фактор за ползотворната ви работа. Денят ви се развива динамично, а това е добре дошло за вас. Имате реалната възможност да си осигурите сериозни финансови приходи.
25 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата на повечето от вас днес ще премине в движение, а на някои дори може да им се наложи да пътуват по работа. Нека това обаче не ви притеснява, тъй като ви очаква един наистина ползотворен ден. Срещате различни хора, които оставят у вас чудесни впечатления. Вечерта най-вероятно ще имате нужда от почивка, затова е за препоръчване да си останете у дома.
25 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Не предизвиквайте съдбата, като продължавате да работите без почивка. Подарете си повече време за себе си и споделете с хората, които ви обичат вълненията си. Длъжни сте се съобразите с нуждите си, ако не искате скоро те да се превърнат в основен фактор, с който трябва да се съобразявате.
25 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Оптимистично настроени сте за бъдещето и възможните неблагоприятни новини едва ли ще ви разстроят. Наясно сте със ситуацията и добре разбирате възможностите, които ви се откриват и начините да се възползвате. Единствено прекалената самоувереност може да ви подведе в даден момент, но едва ли ще го допуснете.
25 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Няма да изпуснете предлагащ ви се шанс, дори това да постави на изпитание упоритостта и отговорностите ви. Няма съмнение, че можете да се справите. В личните си взаимоотношения не бъдете прекалено прями, колкото и да се цени това, рискувате да нараните някого с откровенията си. Бъдете сдържани и дипломатични.
25 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не отблъсквайте с лека ръка почитателите си, съвсем скоро може да се окажат много необходими. Перспективни делови ангажименти ще отнемат времето на мнозина от вас. Паричните постъпления от тях ще ви бъдат достатъчни да осъществите отдавна отлагани желания.
25 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ще ви се наложи доста да се замислите относно начина, по който ще процедирате за в бъдеще. Изводите, които правите ще ви накарат да промените решително тактиката си на работа. Намерете време за ангажимент, който сте отлагали от доста време. Може би на неочаквано място ще успеете да попаднете да ценна за вас идея.
25 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прегледайте текущите си сметка, сред тях има такива, които не могат да бъдат отлагани. Започнат проект ще продължи да ви занимава и днес. Целите, които си поставяте са реализуеми, но е време да помислите и за допълнително финансиране, предвид големите ви очаквания. Битовите проблеми няма да ви затруднят.
25 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви постави в някаква зависимост от други хора. Това няма да ви се понрави и ще търсите начини да защитите независимостта си. Ще срещнете трудности, но ще ги преодолеете. Ще откриете, че има още какво да ви развълнува извън обсега на интересите ви. Любим човек ще се погрижи за това.
25 фев 2020
Последни новини