Роми се правят на дебили за пари

Роми в Кърджали представят децата си за дебили, опитвайки се да вземат помощи за инвалидност. Те ги водят на психиатър и искат да бъдат освидетелствани. Целта е да получат решение от Трудово експертна лекарска комисия /ТЕЛК/, че малчуганите са олигофрени. За това майките получават двойно по-големи суми, като родители. От Социално подпомагане пък изплащат т. нар. интеграционни надбавки. Освен това ромите се опитват да спрат децата си от училище, като същевременно продължат да получават детски.

Тази тенденция се наблюдава от две години в Кърджали, алармират психиатри. Според д-р Недялка Андреева само при нея са се опитали да пробият около 30 семейства от града и село Перперек. Тя обаче ги отрязала. Напоследък опитите почти секнали.

Ромите предварително наговарят децата си как да се държат. Малчуганите влизат с пръст в уста. Сядат и започват да се поклащат напред-назад на стола. Не говорят с лекаря. Отказват всякакви опити да бъдат тествани за олигофрения. Ако, недай си боже, изтърват дума, те са нахоквани жестоко от майка си. Веднага след като излязат от психиатричния кабинет обаче, те стават контактни и оживено обсъждат с родителите поведението си.

Усъмних се преди време при поредният опит да бъда подведена, разказва д-р Андреева. Малчуганът отказваше всякакъв контакт. Показвах му картинки на животни. Той обаче само се поклащаше с пръст в уста. Ако бе олигофрен, щеше да се опита да определи нарисуваното. Дори да изпита радост от това. Не изключвам възможността да е имало успешни опити да бъда заблудена аз или мои колеги, подчерта д-р Андреева.

Ако пробият при психиатъра, следващата стъпка е експертната лекарска комисия. Това се прави в специализзиран ТЕЛК в Стара Загора.

От Социално подпомагане са категорични, че при тях не са попадали ромски деца с олигофрения. Явно ситото през комисиите е сериозно, споделят социалните работници. Ако все пак такова решение мине през ТЕЛК, то може да бъде обжалвано пред Националната експертна лекарска комисия и държавата няма да бъде ощетена.

В Клуба на инвалидите в Кърджали твърдят, че роми с олигофрения не са търсили тяхната помощ. Имаме само българчета и турчета предимно с церебрална парализа. От ромите никой не ни е търсил. Може би не виждат далавера при нас или нямат надлежните документи, обяснява координаторът Шенай Бекир.

Георги КУЛОВ

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини