14 °C

Роми се правят на дебили за пари

Роми в Кърджали представят децата си за дебили, опитвайки се да вземат помощи за инвалидност. Те ги водят на психиатър и искат да бъдат освидетелствани. Целта е да получат решение от Трудово експертна лекарска комисия /ТЕЛК/, че малчуганите са олигофрени. За това майките получават двойно по-големи суми, като родители. От Социално подпомагане пък изплащат т. нар. интеграционни надбавки. Освен това ромите се опитват да спрат децата си от училище, като същевременно продължат да получават детски.

Тази тенденция се наблюдава от две години в Кърджали, алармират психиатри. Според д-р Недялка Андреева само при нея са се опитали да пробият около 30 семейства от града и село Перперек. Тя обаче ги отрязала. Напоследък опитите почти секнали.

Ромите предварително наговарят децата си как да се държат. Малчуганите влизат с пръст в уста. Сядат и започват да се поклащат напред-назад на стола. Не говорят с лекаря. Отказват всякакви опити да бъдат тествани за олигофрения. Ако, недай си боже, изтърват дума, те са нахоквани жестоко от майка си. Веднага след като излязат от психиатричния кабинет обаче, те стават контактни и оживено обсъждат с родителите поведението си.

Усъмних се преди време при поредният опит да бъда подведена, разказва д-р Андреева. Малчуганът отказваше всякакъв контакт. Показвах му картинки на животни. Той обаче само се поклащаше с пръст в уста. Ако бе олигофрен, щеше да се опита да определи нарисуваното. Дори да изпита радост от това. Не изключвам възможността да е имало успешни опити да бъда заблудена аз или мои колеги, подчерта д-р Андреева.

Ако пробият при психиатъра, следващата стъпка е експертната лекарска комисия. Това се прави в специализзиран ТЕЛК в Стара Загора.

От Социално подпомагане са категорични, че при тях не са попадали ромски деца с олигофрения. Явно ситото през комисиите е сериозно, споделят социалните работници. Ако все пак такова решение мине през ТЕЛК, то може да бъде обжалвано пред Националната експертна лекарска комисия и държавата няма да бъде ощетена.

В Клуба на инвалидите в Кърджали твърдят, че роми с олигофрения не са търсили тяхната помощ. Имаме само българчета и турчета предимно с церебрална парализа. От ромите никой не ни е търсил. Може би не виждат далавера при нас или нямат надлежните документи, обяснява координаторът Шенай Бекир.

Георги КУЛОВ

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се огъвайте и по-никакъв начин не отстъпвайте пред опонентите си. Ще се опитат да ви навредят, но нека това ви амбицира за успех на всяка цена. Звездите ще ви подкрепят. Успех.
28 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Служебен, семеен или обществен ангажимент ще ви направи по-дейни, предвид важността на събитието за вас. Ще се погрижите за детайлите, изключвайки случайността и ще насърчите всяка чужда активност в подкрепа на общата цел. Любовта ви дава сили, не я загърбвайте в името уж на по-важни неща.
28 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дипломатичността при деловите ви контакти днес ще е особено ползотворна. Умело избягвате конфликтите и се справяте чудесно с непредвидените пречки. Не се натоварвайте излишно с проблемите на околните и без тях имате достатъчно грижи.
28 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Изпитвате известни колебания относно работата си днес. Най-добре ще е ако се постараете да работите съвместно със свои колеги и не поемате всичката отговорност върху себе си. Стараете се всичко да бъде направено добре, но и хабите доста енергия за странични неща. Обърнете повече внимание на любимия човек, който има нужда от съвета ви по важен въпрос.
28 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
28 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Предстоят ви трудности, изискващи голяма концентрация. Имате предостатъчно сили, за да се справите успешно с предизвикателствата на днешния ден. Не унивайте, притежавате изключителни качества и просто трябва да проявите малко воля. Любимият човек ще ви бъде солидна опора в критична ситуация.
28 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Много задачи очакват вниманието ви и не без усилия ще ви се отдава да бъдете навсякъде, където имат нужда от вас. Забързани, но с приятно излъчване, ще успявате да сте актуални и желани. Любовни трепети ще направят вечерта ви вълнуваща, ще наситят атмосферата с нежност и топлина.
28 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Подготвени сте за промените, които навлизат и без особено натоварване ще се справите със задачите си. Бързото развитие на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. С тяхна помощ ще постигнете целта си и с това ще направите живота си по-добър.
28 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
На работното място ще изпъкнете с чувството си за ред. Съществува вероятност да отегчите околните, за това не преигравайте. Станете по-земни и достъпни, така ще обедините около себе си и другите, а и успехите ви няма да закъснеят. Любовните ви увлечения ще станат достояние на повече хора, и ако това ви притеснява, бъдете по-дискретни.
28 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добре очаквания, които ще станат факт благодарение на упоритата ви работа и желание да успеете. В подкрепа на това говори и засиления интерес на други хора към вас. Популярността ласкае самочувствието, но и задължава. Приведете в ред документацията си, предстоят проверки от различни служби.
28 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Обновената ви база данни ще подпомогне значително днешните ви действия. В угода на интересите си ще потърсите и подходящите хора, с които да приключите в срок делата си. Ако сте акуратни и се възползвате елегантно, ще подобрите самочувствието и финансите си. Други ще решават неотложни въпроси, свързани с образование, пътуване или жилищно кредитиране.
28 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще намерите начин да промените нещата в живота си, които ви пречат да се развивате пълноценно. Дори това да ви коства нечие неодобрение, водете се от вътрешния си глас и следвайте сърцето си. Това ще ви помогне бързо да напреднете. Ако ви липсват удобство и уют ще можете да си ги създадете без особени усилия.
28 окт 2020
Последни новини