Актьори: Вежди закрива театъра с името на майка му

Министърът на културата Вежди Рашидов прави всичко възможно да закрие турския театър”Кадрие Лятифова” в Кърджали. Вместо да помогне за развитието му, той иска да го премахне, въпреки че носи името на майка му. Това твърди доайенът на театралната сцена в Кърджали бившия депутат във Великото народно събрание Нуредин Мехмед.

Говори се, че ще слеят нашия театър с драматичен театър „Димитър Димов”. Такава стъпка е правена по време на тоталитаризма, за да се закрие съществувалата тогава турска сцена, твърдят актьори.

Акторите в турския театър в Кърджали могат да хвърлят само гибеци, изцепи се председателят на съюза на артистите Христо Мутафчиев.

Повод за коментарите е проведеното съвещание на театрални директори в края на миналата седмица при Вежди Рашидов. Министърът опипа почвата театрите да станат общински.

Това е невъзможно, каза за „Кърджали бг вести” кметът Хасан Азис. Той настоял държавата да продължи да полага грижи за двата театъра. ”Кадрие Лятифова” е сцена с национална значимост, тя не трябва да се принизява до ниво на общински театър, категоричен е градоначалникът. Освен това издръжката е около милион, а общината не може да задели такава сума от бюджета си, категоричен е Хасан Азис.

Местните театрали се опасяват за съдбата на „Кадрие Лятифова” и след като тези дни министърът на финансите Симеон Дянков обяви началото на реформа в храмовете на Мелпомена. Той каза, че иска хората да влизат с радост в театрите. Новоназначеният замминистър, който ще трябва да ореже парите за сцените, се казва Митко Тодоров. Той подчерта, че е привърженик на модифицирана форма на делегирани бюджети. Те щели да се наричат самостоятелни бюджети.

Георги КУЛОВ

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини