Шивачки си търсят парите от “Орфей”

Около 50 000 лева дължи на съкратени и пенсионирани работници фирма “Орфей” ЕАД в Кърджали. Дружеството е обявено в несъстоятелност и синдикът е направил списък на шивачките, които имат да получават възнаграждения от работодателя си. Той включва 81 жени и сумите, които им дължат.

От месец няколко от съкратените ходят по инстанции. Настояват веднага да им бъдат изплатени парите, защото са в крайна нужда. Били са в Националния осигурителен институт, в Инспекцията по труда, в Икономическа полиция. Обяснили им, че щом фирмата е в несъстоятелност в продължение на три години не могат да водят срещу нея дела за парите си. Местната лидерка на КНСБ Иванка Караколева казала, че е безсилна, защото закона е на страната на работодателя.

Съкратените шивачки хранят надежда, че ще дойдат по-добри времена за фирмата и задълженията ще бъдат изплатени, затова не пожелаха да цитираме имената им.

Никой няма да остане ощетен. Всичките дължими суми ще бъдат разплатени при първа възможност, заяви собственикът на фирмата Стефко Колев. Той каза: “Орфей работи и има поръчки. В момента са ангажирани около 300 шивачки. Разработихме оздравителен план. Фирмата не е в ликвидация. Очакваме да излезем от затрудненото положение“.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини