ВУЗ-овете набират лектори от Кърджали. Слага се край на професорското чергарство

Георги КУЛОВ .

Според наскоро приетия Закон за академичния състав местните филиали трябва да осигурят 70 на сто свои преподаватели.

Филиалите на Пловдивския университет ”Паисий Хилендарски”, на Висшето училище ”Замеделски колеж”-Пловдив и на Минно-геоложкия университет “Св.Ив.Рилски” – София, които придават академична атмосфера на Кърджали трябва да осигурят собствени хабилитирани преподаватели за 70% от лекционния курс. Само при това условие според новия закон за академичните звания те ще могат да се запазят и развиват в областния център. И трите филиала канят за лектори реномирани преподаватели от различни ВУЗ-ове в страната. С новия закон обаче се слага край на професорското чергарство. Един лектор има право да преподава само в един университет и в неговите филиали и колежи. Преподаватели-гости ще има основно от университетите-майки.

Директорите на местните ВУЗ-ове не са обезпокоени от новия закон. Те внимателно оглеждат и назначават млади преподаватели, които имат перспективата да защитят докторски дисертации и да се хабилитират.

Включването на млади хора дава отлични перспективи за филиалите единодушни са тримата им директори проф. Владко Панайотов, проф. Васко Василев и доц. Людмил Спасов.

Миналата година Колежът по минно дело стана филиал на Минногеоложкия университет в София. Преподавателите са от университета-майка.Те са на много високо ниво. Каквото се изучава в София същото се преподава в Кърджали. Перспективата пред нас е привличането на чуждестранни преподаватели и студенти, каза проф. Владко Панайотов.

Не само, че няма да закриваме висшето училище и специалности в него заради преподаватели, а смятаме да се разширяваме. Следващата учебна година планираме да въведем и магистратури. Това ще облекчи много младите хора, които нямат средства за обучение в София и Пловдив, каза проф. Васко Василев. Той подчерта, че приоритет в колежа е обучението на млади преподаватели, които да се хабилитират и постепенно да станат титуляри в Кърджали.

Нито една специалност не е затруднена. При нас преподавателите идват от Пловдивския университет. Всички са хабилитиране. Няма да се закрива специалността стопанско управление. Няма никаква заплаха за нея, а тя е най-предпочитана. За специалността екология са осигурени 100% от преподавателите. За специалност “Български и история” 90% от лекторите са от Кърджали. Закона поставя някои дългогодишни преподаватели в неловко положение защото не са се хабилитирали през годините, подчерта доц. Людмил Спасов.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини