Улични битки тласнаха Киргизстан към кървава революция

Поддръжници на опозицията в Киргизстан нахлуха в сградата на парламента и обсадиха централата на правителството. Появиха се съобщения, че един от вицепремиерите е държан като заложник, а министърът на вътрешните работи е убит. Според непотвърдена информация при сблъсъците в Бишкек са загинали около 100 души, а други 180 са ранени. Очаква се броят на жертвите да се увеличи, тъй като очевидци съобщават, че по улиците има купища тела, пише британският вестник "Дейли телеграф".

От опозицията обявиха, че премиерът Данияр Усенов е подал оставка. Формирано е временно правителство, начело с бившия министър на външните работи Роза Отунбаева.

Президентът Курманбек Бакиев, който избяга от Бишкек, все още официално не се е оттеглил от поста.

Временно правителство бе формирано след вчерашните безредици в киргизската столица Бишкек. Начело на "правителството на народното доверие", в което влизат 13 души, е бившият министър на външните работи на Киргизстан Роза Отунбаева.

По данни на киргизкото министерство на здравеопазването при безредиците са загинали 65 души. Според опозицията жертвите са около 100.

По-рано бяха ограбени и подпалени три къщи на семейството на президента Курманбек Бакиев. Самият Бакиев избяга от столицата и се предполага, че се намира в южната си резиденция в град Ош.

Опозицията в Киргизстан твърди, че специалните служби в страната са преминали на нейна страна.

Лидерът на киргизката партия "Ак Шумкар" Темир Сураев заяви, че начело на спецслужбите е Кенешбек Душебек, а министерството на вътрешните работи е оглавено от Болот Шерниязов. Сураев посочи, че останалите постове в новото правителство ще бъдат разпределени съвсем скоро.

Един от лидерите на киргизката опозиция, бившият министър на отбраната и секретар на Съвета за сигурност на Киргизстан, Исмаил Исаков е бил освободен от затвора в сряда вечерта. Адвокатът на опозиционния лидер твърди, че администрацията на затвора е освободила без проблеми Исаков, когато пред сградата са пристигнали демонстранти, поддръжници на опозицията.

В началото на тази година Исмаил Исаков бе осъден на осем години затвор за това, че незаконно е предал на своя син служебен апартамент. Смята се, че след освобождаването на Исаков армията на Киргизстан ще премине на страната на опозицията.

Лидерът на партията "Ата-Мекен" Омурбек Текебаев обяви, че опозицията поема отговорността за ситуацията в страната и назначава комендант на Бишкек. Текебаев призова да спре мародерството в столицата.

За комендант на Бишкек е назначен полковникът в оставка Турат Малдобеков.

Разграбени са десетки магазини в Бишкек. Изпочупени са автомобили, а в центъра на града е имало стрелба. Съобщава се, че са прекратени полетите от американската военновъздушна база "Манас" в околностите на Бишкек. Базата е смятана за ключова за доставките за американските сили в Афганистан.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини