Лекарите спират да работят в Деня на здравето

В почти всички градове на страната утре лекарите ще носят протестни ленти и ще спрат работа по различно време на деня, съобщиха от пресцентъра на Българския лекарски съюз (БЛС).

Решението за предупредителни протестни действия на 7 април под наслов "Ден на здраве - ден на протест" е взето на извънредния събор на БЛС на 27 март.
В 28-те региона на страната лекарските колегии са избрали различни форми на прояви.

В област Благоевград всички лекари от болниците и доболничната помощ няма да приемат пациенти от 12 ч. до 13.30 ч. По същото време техните колеги от Монтана ще спрат работа, но ще останат на работните си места. От 10 ч. във Видин се организира протестен митинг в болницата, а в Русе лекарите ще излязат на символичен протест пред сградата на хирургичния блок.
В Силистра медиците ще спрат работа в 12 ч. и ще излязат извън града по спортни екипи.

В Пловдив се отлагат плановите операции и плановият прием в болниците, а лекарите ще спрат работа от 12 ч. до 13 ч. Лекарите в Хасково и в Харманли ще организират шествие по главните улици, а в Каварна ще почистват двора на болницата от 10 ч. до 11 ч.

В Сливен утрешният ден е обявен за "Ден на отворени врати" за всички, желаещи да разгледат болницата. Няма да има планов прием и планови операции, а от 11 ч. до 15 ч. общопрактикуващите лекари няма да издават никакви документи. Лекарското съсловие ще премине през града в организирано авторали, като автомобилите ще носят плакати с надписи "Ден на здраве - ден на протест".
По същия начин ще отправи своя протест и колегията във Велико Търново. От 13.30 ч. на площада в центъра на града всички лекари ще се съберат и ще започнат масово пукане на балони - символ на случващото се в здравната система, се посочва в съобщението.

От 13.30 ч. колегията на БЛС организира в София събрание в аулата на ВМА, където ще бъдат обсъдени проблемите на здравната реформа.

"Едно от основните искания на протестиращите е НЗОК да стане обществена, прозрачна институция, а не както е в момента държавна, в смисъл изцяло управлявана и ползвана от държавата. Виждаме го по много прост начин: възстановяване на трипартидното управление на Националната каса т. е. тези, които най-много пари внасят в нея, това са работодателите, следвани от синдикатите, които представляват осигурените, държавата и представител на пациентите за прозрачност на процесите“, каза председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов, предаде БГНЕС.

На въпрос дали това ще представлява нещо като тристранка, която да наблюдава, той допълни, че тя ще трябва и да ръководи правилното изразходване и разпределение на тези финанси в полза на осигурените, а не да се ползват от държавата както тя намери за добре. “И разбира, се, държавата трябва да стане редовен платец за тези, които тя осигурява, тъй като в момента знаете, ако не си платите здравната осигуровка като работещ човек, губите правата си, докато тези, които държавата осигурява, дори тя да не плаща, не губят правата си, което си е дискриминация на практика“, изтъкна шефът на
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини