„Ден без автомобили“ в Хасково, кметът Станислав Дечев пристигна с електрически велосипед

  Кампания „Ден без автомобили – аз ходя пеша“ се проведе днес в Хасково. Инициативата е на Фондация ХАЛО и отбор „За качествен въздух в Хасково" към клуб „Сай Хай“ при Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров".

  Тази сутрин 15 гимназисти и представители на ХАЛО раздаваха стикери на пешеходците в центъра на областния град в интервала от 8:10 до 8:30 часа. В кампанията се включиха няколко институции - Община Хасково, Областна администрация - Хасково, Национална агенция по приходите – Хасково и училища от града.

  За пореден ден кметът на Община Хасково Станислав Дечев пристигна на работа до административната сграда с електрически велосипед.

  „Не само днес подкрепям инициативата. В хубавото време в нашия град доста често идвам с велосипеда на работа. Считам, че това е един бърз и лесен начин за придвижване, въпреки неналичието на велоалеи в Хасково. Имаме предвидени такива в общите планове, но има още време, за да ги осъществим. Спазвайки правилата за движение мисля, че и в нашия град е лесно да се придвижиш с велосипед“, каза градоначалникът.

  Учениците-активисти смятат, че с кампанията „Аз ходя пеша" и с общи усилия всички заедно можем да направим въздуха в Хасково по-чист.

  Отбор "За качествен въздух в Хасково" избира едноименната тема, защото здравето на хората е изключително важно, а замърсеният въздух може да доведе до редица здравни проблеми. Замърсеният въздух може да има негативно въздействие върху екосистемите и да допринесе до отравяне на почвата, водата и животните. Някои замърсители в атмосферата, като например въглеродния диоксид, са главният източник на глобално затопляне. Намаляването на замърсяването на въздуха може да помогне за намаляване на въглеродния отпечатък и забавяне на климатичните промени. Като общество ние имаме отговорност да опазим околната среда за бъдещите поколения.

  „Кампанията "Аз ходя пеша" е начин да покажем, че сме ангажирани да опазим планетата и да подобрим качеството на живот на всички хора“, каза Кристина Йорданова от Фондация ХАЛО.

  Източник: Haskovo.NET

  Видеа по темата

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   По
   Позьор
   35 -5
   10:02, 29 май 2024
   Къде ще го караш това колело без вело алеи???
   Да направи нещо смислено за града. Стига пози.
   И нали си кмет стига взима участие в предизборната кампания дечкаааа дечка.
  • 2
   Бъ
   бъзз
   12 -1
   10:53, 29 май 2024
   Хубава инициатива, ама без държавна помощ ел. автомобил няма да се купува често.
   А за Дечев - зарядната до НАП редовно е блокирана от ДВГ. Ако още работи, Общинска на Дечев да посвърши там работа!
  • 3
   Ба
   Бай ******
   9 0
   11:21, 29 май 2024
   За целта ние ромите си имаме коне с каруци.БМВта Джик так имат тия дето работят в Холандия
  • 4
   На
   Наблюдател
   9 0
   13:17, 29 май 2024
   Изпусна се възможността с евросредства да се изградат велоалеи в града, /както това стана в София и Пловдив/ а сега слушаме обещания, които са си чисто предизборни и няма да се сбъднат никога! А ако "градоначалникът" иска въздухът в Хасково да е по-чист, да заповяда на Екопрогрес да спре да кастри безобразно и реже от дъно дърветата. С това рязане изсушиха поне 50 тополи/ше останат само в песента/покрай реката, дебелоочието им е толко голямо, че даже беше отрязано едно голямо дърво на 30 м западно от централния вход на общината, близко до аптеката, собственост на бивша тяхна съветничка!
  Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
  Последни новини