Първият медицински хеликоптер все още не е готов да изпълнява мисии, пилотите не са обучени

Първият медицински хеликоптер няма готовност да изпълнява мисии за спешна помощ, защото пилотите все още не са обучени да го управляват. Това е причината простреляното с въздушна пушка дете във Враца да е било транспортирано с военен, а не с медицинския хеликоптер. Това се разбира от отговори на Министерството на транспорта и съобщенията на въпроси на „Дневник“.


В събота дете на година и половина беше простреляно в главата с въздушна пушка във Враца и беше транспортирано с военен хеликоптер „Кугар“ в спешната болница „Пирогов“ в София.


Министерството посочва, че в момента се провежда заключителният етап от задължителното обучение на шестима пилоти. По регламент те трябва да направят 10 часа обучение на хеликоптера. Подготовката е във финалната си фаза и се очаква през тази седмица да приключи, уверява министерството.

 

Предвидено е в периода от 22 до 26 април 2024 г. проверяващ пилот от „Леонардо“, италианската компания производител, от която България купи машината, да извърши проверка на пилотския състав на „България Хели мед сървиз“. Непосредствено след това ще бъде проведено обучение на медицинските екипи в рамките на около 3 дни.


След това екипите са готови да започнат да извършват мисии за спешна медицинска помощ.

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини