Полетът, убил Коби Брайънт – неразрешен и незаконен! Фатални се оказали 8 м

Трагедията, която отне живота на баскетболната легенда Коби Брайънт предизвика много въпроси. Бил ли е хеликоптерът годен за летене? Защо е решил да тръгне дори в лошото време? Направил ли е пилотът грешка?

Вече стана ясно, че в машината нямало черни кутии. Липсвала и важна система за предупреждение при опасност от сблъсък с наземно препятствие. Но за да разбере повече по случая, в. "Ню Йорк Таймс" започва свое разследване, за да установи какво се е объркало с хеликоптера на Коби, който уби него и дъщеря му Джиджи.

Хеликоптерът напуска летище "Джон Уейн" в Ориндж Каунти в 9 часа сутринта за да стигне до "Камарило" - летище, близо до спортната академия на Брайънт "Мамба". Там се е провеждал турнир по баскетбол за деца, на който са отивали пътниците на борда.

Тук се появява и първият пропуск - компанията Island Express Helicopters, която притежава машината, използвана от Коби, имала лиценз само за полети, при които няма никакви ограничения във видимостта. Но първото нещо, което стана ясно след трагедията бе, че по пътя на хеликоптера е имало гъста мъгла, а властите са разпространили бюлетин, в който препоръчвали да не се изпълняват полети.

Дори полицията на Лос Анджелис оставя на земята своите машини за няколко часа, докато видимостта се подобри. Мъглата идва от Тихия океан, който е зад хълмовете на Калабасас - точно там тя е най-гъста. Там става и ужасната катастрофа.

При обявените условия пилотът не е имал право да излети. И го е знаел. Той не е разполагал с инструментите за навигиране в "специални условия", което лишава машината му от лиценз за полет в мъгла и затруднена видимост.

Изводът е само един - полетът не просто е бил неразрешен. Той е бил незаконен.

За сега Island Express Helicopters не са коментирали обвиненията на в. "Ню Йорк Таймс", но компанията е спряла от днес всички свои полети. За своето разследване медията се позовава на кодекса за полети (visual flight rules - V.F.R.) на САЩ. Вестикът също така прави и възстановка на последния полет на Брайънт. Паралелно с това продължава и разследването на полицията.

Според възстановката полетът е бил безпроблемен до момента, в който от наземния контрол са предупредили пилота, че лети твърде ниско и не може да попадне в техните радари за навигация. Това означавало, че те не могат да му помогнат с данни, докато е толкова близо до земята.

За свой ориентир пилотът Зобаян следва като маршрут пътя на магистралата, която се вие от Лос Анджелис към мястото, където отиват и пътниците му. Това е традиционна процедура при полет в градските условия на региона. Но всичко се обърква, когато той трябва да се издигне над хълмовете на Калабасас, които по това време са погълнати от мъглата, идваща от океана.

Според "Ню Йорк Таймс" именно влизането от напълно чисто небе в гъстата мъгла е най-вероятната причина пилотът да не прецени добре височината, на която трябва да издигне машината. По изчисленията на дигиталната симулация не са достигали едва между 8 и 10 метра, за да бъде прехвърлен хълмът.

Ударът във възвишенията е бил с висока скорост, а хеликоптерът е падал по хълма около 50 метра, след което се е запалил.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини