Избори през две седмици, ако вотът не е 2 в 1, иска Сиела Норма

Ако парламентарните и европейските избори не са 2 в 1 и бъдат насрочени за две последователни седмици, ще бъде доста трудно. Винаги сме пледирали изборите да са през 2 седмици, но това не се чува, заяви Веселин Тодоров, изпълнителен директор на фирмата, която обезпечава машинното гласуване - "Сиела Норма".

Приемаме, че обществото иска по-бързо да стават нещата. Ще се справим, но ще е доста напрегнато, обясни той за зареждането на новите бюлетини между понеделник след първия вот и петък, когато машините трябва да бъдат върнати обратно за следващото гласуване. Според Тодоров вариант е двете дати да бъдат 9 и 23 юни. 

Той не изключва ЦИК да им възложи допълнителна софтуерна работа, например върху допълнителен екран, който да улесни комуникацията с избирателя. 

Най-старите флашки са отпреди 5 години – първите по-масови избори с машини. Останалите са на около 3 години и половина. Започва да минава гаранционният срок и нормалният срок, след който този тип памети започват вече да не са много надеждни. За целите на машинното гласуване те трябва да са в много добро състояние, поясни Тодоров. 

ЦИК подготвя осигуряването на нови флаш памети, има запитване към производителя, каза още той, като уточни, че става въпрос за 24-25 000 флаш памети, ако се закупят за абсолютно всички машини. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини